Люляковото светилище със Слънчевата стела

 • Категория: Природни
 • Област: Пловдив
 • Населено място:
 • Планина: Средна гора
 • Координати: 42.46512, 25.07445
 • Уебсайт:
 • Адрес:
 • Телефон:
 • Работно време:
 • Почивни дни:
 • Входна такса:
 • Беседа:
 • Достъпност:
Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Места наблизо Галерия

Подробна информация

Преди 161 години районът на град Брезово влиза в историята на траките с откритията на първите неограбени гробници на тракийски аристократи. След изследванията на района и описанието на местността „Градището” от проф. Иван Велков и други учени в науката за траките районът на община Брезово е характеризиран като един от тракийските политическите и религиозни центрове на българска територия. В последните години на запад от укрепената крепост и селище „Градището”, в местността „Казана” (землище на с. Розовец), е документирано тракийско светилище с моделирани в скалите жертвеници и отлично запазена Слънчева стела, единствената досега открита на наша територия.

Добре оформената мегалитна стела е издигната в специално оформено в скалата легло на скалист склон, обърнат на юг. Лицевата й страна е обърната на юг и от нея се открива безкраен хоризонт към долината. Височината на стелата е около 2 метра. Пред нея е оформена тясна площадка. Люляковата гора, в която се намира светилището, дава и името му в научната литература. „Люляковото светилище” със Слънчева стела е типично извън селищно светилище на връх. Физикогеографските условия в Средна гора и в полетата, закътани между нея и Стара планина, предопределят формирането през древността на локални политически центрове, някои от които най-вероятно са имали статут на парадинастически центрове на Одриското царство. Районът на град Брезово – Розовец е един от тях. „Люляковото светилище” със Слънчева стела е един от важните топоси на вяра и обредност на региона и по-пълно изясняване на функционалността му е въпрос на бъдещи изследвания /Проф. Валерия Фол/.

Лятното слънцестоене е времето, когато денят е най-дълъг. През този период на годината древните траки отдавали почит на слънцето, което възсиявало в най-голямата си мощ. В днешни дни ние също имаме възможността да се докоснем до вълшебството на древността и силата на Бога-Слънце.

Част от тракийското (Люляково) светилище в местността Градището на територията на община Брезово, между селата Бабек и Свежен.

Още след откриване на мегалита местните краеведи с помощта на община Брезово и съдействието на проф. Валерия Фол започва ежегодно отбелязване на лятното слънцестоене в празник. За първи път празникът се отбелязва през 2012 г.

Светилището се намира на 5 км след село Бабек посока село Свежен. На пътя има информационна табела и обособено място за паркинг. Преходът е по лесен равен терен (почистен горски път), на около 20-30 минути пеша от асфалтираното шосе.

Тракийско общество „Трескейа” прави възстановка на древен обред с който се съпреживява историята от нашите земи. Сред дима на благоуханни треви, възлияния на свещени течности и поднасяне на дарове – цветя и плодове към древните тракийски божества за здраве и късмет. Ученици от училището в гр. Брезово всяка година представят кулинарна експозиция „Храните на траките”, които биват вкусвани от всички гости на празника. Със всяка изминала година интересът и хората, които посещават празника и местността се засилва.

Празникът на лятното слънцестоене се свързва и с Еньовден и символиката на билките. Районът е богат на различни видове билки.

Снимки: Олег Константинов и ТИЦ Брезово

Възникна грешка. Моля опитайте отново. Достъпът до Вашите координати е отказан. Моля, позволете го, презаредете страницата и опитайте отново. Информация за локацията не е налична. Няма връзка или връзката с интернет е много слаба, за да се изпълни заявката. Моля опитайте отново. Неочаквана греша. Моля опитайте отново. Вашият браузър не поддържа тази функция

Места наоколо, които да посетите

Правите камъни Долмен „Плочата” връх Братан – от югоизток Тракийско светилище „Кутела“ Национален музей „Христо Ботев“ град Калофер /м.Паниците/ – връх Ботев – през Тарзановата пътека град Калофер /м.Паниците/ – връх Ботев Национален музей „Васил Левски“

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.