Люляковото светилище със Слънчевата стела

 • Категория: Природни забележителности
 • Област: Пловдив
 • Населено място:
 • Планина: Средна гора
 • Координати: 42.46512, 25.07445
 • Уебсайт:
 • Адрес:
 • Телефон:
 • Работно време:
 • Почивни дни:
 • Входна такса:
 • Беседа:
 • Достъпност:
Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо Галерия

Подробна информация

Преди 161 години районът на град Брезово влиза в историята на траките с откритията на първите неограбени гробници на тракийски аристократи. След изследванията на района и описанието на местността „Градището” от проф. Иван Велков и други учени в науката за траките районът на община Брезово е характеризиран като един от тракийските политическите и религиозни центрове на българска територия. В последните години на запад от укрепената крепост и селище „Градището”, в местността „Казана” (землище на с. Розовец), е документирано тракийско светилище с моделирани в скалите жертвеници и отлично запазена Слънчева стела, единствената досега открита на наша територия.

Добре оформената мегалитна стела е издигната в специално оформено в скалата легло на скалист склон, обърнат на юг. Лицевата й страна е обърната на юг и от нея се открива безкраен хоризонт към долината. Височината на стелата е около 2 метра. Пред нея е оформена тясна площадка. Люляковата гора, в която се намира светилището, дава и името му в научната литература. „Люляковото светилище” със Слънчева стела е типично извън селищно светилище на връх. Физикогеографските условия в Средна гора и в полетата, закътани между нея и Стара планина, предопределят формирането през древността на локални политически центрове, някои от които най-вероятно са имали статут на парадинастически центрове на Одриското царство. Районът на град Брезово – Розовец е един от тях. „Люляковото светилище” със Слънчева стела е един от важните топоси на вяра и обредност на региона и по-пълно изясняване на функционалността му е въпрос на бъдещи изследвания /Проф. Валерия Фол/.

Лятното слънцестоене е времето, когато денят е най-дълъг. През този период на годината древните траки отдавали почит на слънцето, което възсиявало в най-голямата си мощ. В днешни дни ние също имаме възможността да се докоснем до вълшебството на древността и силата на Бога-Слънце.

Част от тракийското (Люляково) светилище в местността Градището на територията на община Брезово, между селата Бабек и Свежен.

Още след откриване на мегалита местните краеведи с помощта на община Брезово и съдействието на проф. Валерия Фол започва ежегодно отбелязване на лятното слънцестоене в празник. За първи път празникът се отбелязва през 2012 г.

Светилището се намира на 5 км след село Бабек посока село Свежен. На пътя има информационна табела и обособено място за паркинг. Преходът е по лесен равен терен (почистен горски път), на около 20-30 минути пеша от асфалтираното шосе.

Тракийско общество „Трескейа” прави възстановка на древен обред с който се съпреживява историята от нашите земи. Сред дима на благоуханни треви, възлияния на свещени течности и поднасяне на дарове – цветя и плодове към древните тракийски божества за здраве и късмет. Ученици от училището в гр. Брезово всяка година представят кулинарна експозиция „Храните на траките”, които биват вкусвани от всички гости на празника. Със всяка изминала година интересът и хората, които посещават празника и местността се засилва.

Празникът на лятното слънцестоене се свързва и с Еньовден и символиката на билките. Районът е богат на различни видове билки.

Снимки: Олег Константинов и ТИЦ Брезово

Интересни места наоколо, които да посетите

Правите камъни Долмен „Плочата” връх Братан – от югоизток Тракийско светилище „Кутела“ Национален музей „Христо Ботев“ град Калофер (м. Паниците) – връх Ботев (през Тарзановата пътека) град Калофер (м. Паниците) – връх Ботев град Калофер – водопад Райското пръскало

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.