Исторически музей – Батак

 • Категория: Музеи
 • Област: Пазарджик
 • Населено място: гр.Батак
 • Планина: Родопи
 • Координати: 41.94280, 24.21844
 • Уебсайт: www.museumbatak.com
 • Адрес: пл. Освобождение 3
 • Телефон: +359 3553 2026
  +359 3553 2339
 • Работно време: 9:00-18:30 (юни-авг) 9:00-17:00 (сеп-май)
 • Почивни дни:

  1 Януари, Великден, Бъдни вечер

 • Входна такса:

  6 лв.

 • Беседа: 15 лв.
 • Достъпност:
Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо Галерия

Подробна информация

Историческият музей в Батак обхваща централната сграда на музея, църквата костница “Св. Неделя”, Шаровата къща и Балиновата къща. Историята на града е дълбоко свързана с борбата за освобождение и Априлското въстание. Той е един от най-сериозно пострадалите по време на освободителните процеси. Трагичните събития, сполетели този град, познати още като Баташкото клане, достигат до целия свят и дават причина на Русия да започне война с Османската империя.

Символът на Батак е църквата костница “Св. Неделя”. Тогава населението там наброява около 6000 души, а време на Априлското въстание над 2000 души търсят спасение в малката постройка. Там те прекарват 3 дни и нощи, през които са били подложени на постоянен тормоз от обградилите ги турски заптиета. Най-голяма от всичко била жаждата, защото там е нямало никакъв източник на вода. Много хора вече били загинали по ред причини и недостигът на течности също започвала да взима жертви. Принудени от обстоятелствата хората започнали да копаят с нокти твърдата земя, за да направят кладенец от който да утолят жаждата. Огромната дупка стои и до днес, за да напомня за невероятните страдания, които са преживени, а в нея все още проблясват нокти на копалите.

Суха била годината и в крайна сметка хората били принудени да излязат, за да не дадат повече жертви, но щом отворили вратите отвън ги чакала жадната за кръв армия. Тя дала неравноправния избор на българите – приемане на чуждата вяра или смърт. Малцина останали живи. Наред с това цял Батак бил опожарен и сринат до основи и още смърт споходила гражданите му. Направен бил опит да бъде опожарена и църквата, но единствено каменната й структура я е спасила и можем да я видим в автентичен вид. През април 2011 г. Българската православна църква канонизира мъчениците и тяхната памет се зачита на 17 май, а църквата отново ще бъде действаща. Подробна история за църквата може да прочетете тук.

Точно срещу “Св. Неделя” се намира основната сграда на Историческия музей. Голяма част от експозицията в нея е отдадена на тежките събития, които градчето е преживяло. Голяма част от оцелелите след пожарите предмети са изложени пред посетителите. Освен това са показани много документи и снимки, свързани по един или друг начин с Априлското въстание. Сред тях е и паметната стена с имената на хилядите загинали по време на трагичните случки. Освен нея има подобни, свързани с двете световни войни в началото и средата на 20 в. В музея е отделена секция за находките от археологически разкопки в региона.

Към музея принадлежи етнографската експозиция в Балиновата къща. Тя е образец на типичната баташка архитектура с разликата, че вместо бели, стените й са декорирани. В нея е поместена етнографска сбирка, чиято цел е да запознае посетителите с традициите в региона. Изложени са много материали, показващи бита, културата и поминъка на населението през 19 в. и началото на 20 в. В сградата на къщата е пресъздаден вътрешният облик на средностатистическа къща от региона. В дворното пространство интерес представлява колекцията, свързана с основния поминък на Батак – дърводобива и дървообработването. Тук може да се види и единствената запазена в града външна пещ.

Къщата на известия местен художник Борис Шаров е друг архитектурен паметник към Историческия музея. Утвърдил се като майстор на портрета, неговото име е неизменна част от историята на Батак. На първият етаж е разположена постоянната галерия “Борис Шаров”. Освен тази изложба в къщата се организират много временни изложби.

Интересни места наоколо, които да посетите

Църква-костница „Света Неделя“ – гр. Батак Пещера „Снежанка“ село Равногор – местност Куртлуджа – местност Атолука – село Равногор местност Гаралов чарк – връх Голяма Сюткя хижа Равно Боре – село Белово град Девин – резерват Кастракли град Девин – хижа Лисичево Катедрален храм „Св. Богородица“ – гр. Пазарджик

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.