За дома в планината

Хижата е домът на планинаря! И за мен тя е такава – мой дом сред природата. Покривът в суровата планина, под който усещам спокойствие и уют. Понякога благият тон на един гостоприемен хижар е достатъчен, за да се почувстваш у дома си. Друг път тонът може и да не е толкова благ, но и в това неподправено отношение прозира добротата, която те кара да се чувстваш добре дошъл.

До преди няколко години можех да свържа хижата с дом само в метафора. От известно време обаче това започва да се превръща в реалност за мнозина. Едни я намират за чудесна алтернатива за работа от дистанция, а за други е изход от истинския дом, в който са затворени в последната година. Без значение коя хижа. Всеки ще се съгласи, че домът не е място, а чувство. Чувство на уют в чистите и красиви кътчета. Чувство на спокойствие, че сме в безопасност.

Предизвикателството пред всички

Изминалата година беше сложна за всички. И за нас като туристи, и за хижите, които разчитат на нас да ги посетим. Но докато ние трябваше да се примирим с малко лишения, пред хижарите стоеше въпросът „Ще бъдем или няма да бъдем?“. От началото на март миналата година туризмът е изправен пред неизвестното, а като част от него и нашите планински домове.

В последните месеци се срещнах с някои хижари, а с много други се чух. Повечето отзиви говореха за това колко трудности и предизвикателства е донесла извънредната ситуация през последните сезони. Социална дистанция, намалена посещаемост, непрекъсната дезинфекция. Но ето, че годината се завъртя, и много от тях оцеляха. Въпреки ниските цени за нощувките и скромното количество персонал, с много усилия те се адаптираха и изградиха нови навици. Време е за още едно лято, в което да бъдем туристи по един по-съзнателен начин. Да се отнасяме отговорно към себе си, към другите планинари, към хижарите, и към хижата – нашия дом. Само така, обединени в грижата към него, ще успеем да се съхраним като общност от планинари. Благодарения на всички, които ги е грижа.

Добрата новина за 20 български хижи

Щастлив съм, когато намирам светли нюанси в мрачните картини. Почистващите продукти CIF, които от години са решение за чистотата в дома, насочиха грижата си към хижата, като я припознаха като дом. Затова CIF Bulgaria реши да помогне на 20 от най-обичаните хижи в България да бъдат по-чист и безопасен дом за стотиците планинари, които ще минат през тях тази година. Сега, когато туризмът изисква безупречна дезинфекция, CIF направи жест към хижите, като им осигури безплатни почистващи и дезинфекциращи продукти за цяла година, с които да поддържат безупречна хигиена и дезинфекция. Продуктите унищожават 99.9% от вирусите и бактериите, не съдържат хлор и са безопасни за повърхности в контакт с деца и домашни любимци, дори и такива за приготвяне на храна.

Дезинфекция до блясък, казват те. Дълбока глътка въздух по време на криза – това казвам аз за неочаквания подарък. По този начин хижарите ще мислят за един разход по-малко във времената, в които дезинфекцията е задължително перо. Така и аз ще се чувствам по-сигурен в своя дом в планината идното лято.

Ето кои 20-те хижи, които ще получат подарък от CIF Bulgaria:

1 Коментар

  1. Чудесна помощ! Браво! Поздрави от ХИЖАТА, ЧИПРОВСКИ БАЛКАН!

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.