Врачешки манастир – връх Мургаш – хижа Мургаш – Врачешки манастир

 • Категория: Пешеходни маршрути
 • Сезон:
 • Област: София Област
 • Планина: Западна Стара планина
 • Начална точка: Врачешки манастир( 42.884655, 23.699726 )
 • Крайна точка: Врачешки манастир( 42.884655, 23.699726 )
 • Денивелация: 1180 м495 м - 1675 м
 • Дължина: 26 км
 • Времетраене: 10:00 часа
 • Информация: 08.07.2023
 • Източник: lmanalov
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Връх Мургаш не е леснодостъпен от северна страна, а този маршрут е откъм Врачешки манастир, Ботевградско. Преходът е доста дълъг, особено в този вариант с допълнително продължение до хижа Мургаш. Двупосочно в един ден е десетчасово предизвикателство, което изисква добра физическа подготовка. Вариантът без слизане до хижата може да спести около 2 часа. В крайна сметка обаче, гледките горе възнаграждават усилията. Само трябва да се надявате на ясно време.

Най-важното за кръговия маршрут от Врачешки манастир до връх Мургаш и хижа Мургаш

 • Началната точка на прехода е малко преди Врачешки манастир, който е достъпен с лек автомобил.
 • Маркировката е синя в първите 6 км, след което преминава в червена, част от Е3.
 • Питейна вода няма по изчакването. Има само на хижа Мургаш, 13 километра след началото.
 • Теренът е смесен. Пъроначално е песъклив път, преминаващ в горски път и няколко каменисти и стръмни изкачвания.
 • Открит/сенчест – в началото е открито, след това е основно в гора. Откритите части са: Циганска поляна, в най високите части по билото, както и при спускането от хижа Мургаш.
 • Опасни участъци няма. Няколко стръмни каменисти пътеки и ручеи.

От Врачешки манастир до връх Мургаш

Стартираме от 480 метра надм. вис., като първите 3 километра, които се вземат за около 1 час, са в сравнително равен терен по широк коларски път. Маркировката е синя и се движи успорено на реката. Ако разполагате с по-високопроходим автомобил, можете да си спестите част от това разстояние. Минава се покрай кошари, вилни места, селскостопански постройки. Не срещнахме кучета, но е необходимо повишено внимание. Крави, прасета и кокошки са свободно обитаващи района.

Вече сме на 610 метра надм. вис. Тук започва същинското изкачване – в следващите 3.3 километра стигаме до 1170 метра надм. вис. Това разстояние се взема за малко над 2 часа. Настилката е разнообразна – камениста/скалиста пътека, горска почвена пътека. След това разстояние маркировката вече е червена – част от международния туристически маршрут Е3 (Ком-Емине). Следващият километър е малко по-полегат – по „Циганска поляна“. От тук се откриват първите гледки. Пътеката с разнообразно движени ни довежда до информационна табела преди „Белия камък“.

Тук има три опции за продължение – и трите маркирани в червено. Лявата ясно видима пътека тръгва на изток – към Витиня, през Зла поляна, като не тръгваме по нея. Право нагоре е нашият път – като има едва доловима пътека, която влиза директно в гората. Вече тръгваме по добре маркирана пътека в много плътна гора. Дясната пътека, за която ще стане дума по-късно, води към хижа Мургаш. Тук сме на 7.4 километра и 1260 метра надм. вис. След 1.7 км стръмно изчакване (1 час) в гората вече се намираме на 1600 метра надм. вис. и излизаме на билото. В последните 100 метра е важно да не се отклоним вляво, а да продължим само нагоре, където се показва зимна маркировка право нагоре. След като излязохме от гората, вече виждахме върха. Тук решихме да не се изчакваме до билото, а да го подсечем. След половин час вече сме на връх Мургаш.

От връх Мургаш до хижа Мургаш

От тук до хижа Мургаш са около 3 километра приятно спускане – взимат се за около час. Половината от тях са по открита поляна, откъдето се любуваме на прекрасни гледки. По средата влизаме в горския пояс – пътека в прекрасна дъбова гора. Неусетно се стига до хижа Мургаш, където можем да отдъхнем и презаредим с храна и вода.

От хижа Мургаш до Врачешки манастир

Тръгваме от хижа Мургаш обратно към Врачешки манастир. Веднага след излизането от хижата хващаме пътеката вляво, в посока хижа Лескова – червена маркировка. По този начин заобикаляме връх Мургаш от северозападната му страна, движейки се по широк път. След около 2.5 километра има трудно забележима отбивка – от стръмно спускане по широк път. Трябва да хване пътека перпендикулярно вдясно. С повишено внимание се забелязва маркировката и влизаме в гората. Тук следват около 2.2 км, които се изминават за близо час в лъкатушеща пътечка, преминаваща през няколко ручейчета. Имахме късмета да намерим и малко диви ягоди в този район. Пътеката се връща на информационната табела в местност „Белия камък“.

От тук слизането е по-същата пътека, от която пристигнахме. Малко внимание за отбиването вдясно към синята маркировка – има табела за манастир „Св. 40 мъченици“. След около час и нещо спускане отново слизаме в ниското, където вече по равно можем да успокоим тялото и краката от преживяното.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

село Чурек – връх Мургаш град Бухово – връх Готен село Бойковец – хижа Рудината кв. Сеславци – местност Обреща кв. Кремиковци – село Локорско (кафяв) село Локорско – квартал Кремиковци (червен) село Локорско – връх Драгоната село Войнеговци – село Локорско

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.