село Планиница – връх Тумба – през гората

 • Категория: Пешеходни маршрути
 • Сезон:
 • Област: Перник
 • Планина: Черна гора
 • Начална точка: с.Планиница( 42.600844, 22.879668 )
 • Крайна точка: вр.Тумба( 42.625071, 22.853179 )
 • Денивелация: 302 м827 м - 1129 м
 • Дължина: 5.5 км
 • Времетраене: 2 часа
 • Информация: 17.04.2016
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Това е един от южните маршрути към най-високия връх на Черна гора – връх Тумба. Тук не следваме основния път, а решихме да минем „напряко“ през гората, северно от село Планиница. Това е и основната трудност – през по-голямата част преходът в гората е трудно проходим и неприятен за ориентиране. Затова съветваме да се ползва GPS логът. Веднъж излезем ли от гората, всичко става елементарно. Пътищата са широки и ясни. Голяма част от тях са на открито и в пековете може да е проблем.

Тръгваме от площадчето на село Планиница, от паметника на Вергил Борисов Ваклинов – граничар, изгубил живота си в битка с турците, защитавайки българската граница. До паметника има спирка, а зад нея тръгва път. Ние сме по него. Вървим известно време през гората по добре утъпкана пътека, но радостта ни трае кратко, тъй като много скоро тя свършва до едно поточе.

Оттам започва глиганингът. Първоначално не е чак толкова зле. Има доста пространство и храстите са на рядко. Достигнем ли северния край на гората, храстите се сгъстяват рязко и на места е доста трудно да се премине. Ако не ползвате GPS – следвайте север. Все ще излезете на пътя. Все пак си мислим, че сме открили оптимален път, откъм проходимост. И най-накрая, след 40-минутна битка, дървета и храсти остават зад нас и тръгваме по хубав черен път на запад.

Не след дълго сме на връх Гарван. От него маршрутът е по пътеките на север. По тях има разклонения, но в общи линии, което от тях да хванем, все излиза на едно и също място. Така продължаваме следващите 2.5 км, където се озоваваме на разклона за връх Тумба. Отбиваме наляво и оттам следваме пътя и върха, който излиза право пред нас. Следва леко изкачване и сме на заветната точка на прехода.

След като се насладим на гледката, която никак не е лоша, имайки предвид сравнително голия връх, започваме да мислим за обратния път. Сред възможностите са слизане на север, към село Гигинци, както и връщане към Планиница, по лек маршрут надолу.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

село Планиница – връх Тумба село Сирищник – връх Сирищнишка Рудина Екопътека „Поглед към девет планини“ село Ракиловци – връх Сирищнишка Рудина – село Сирищник – село Ракиловци село Гигинци – връх Тумба град Радомир – връх Ветрушка град Перник – връх Ветрушка град Перник – връх Гола Могила

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.