град Перник – връх Ветрушка

 • Категория: Пешеходни маршрути
 • Сезон:
 • Област: Перник
 • Планина: Голо Бърдо
 • Начална точка: гр.Перник( 42.595015, 22.995467 )
 • Крайна точка: вр.Ветрушка( 42.569539, 23.008466 )
 • Денивелация: 448 м703 м - 1151 м
 • Дължина: 14 км
 • Времетраене: 4:30 часа
 • Информация: 02.04.2016
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

В този трак правим прехода до връх Ветрушка от страна на град Перник – от най-западния квартал Бела вода. Като цяло няма почти нищо сложно, с изключение на едно стръмно слизане през гъсталаци в гората. От гледна точка на ориентация – маркировка няма. Хубаво е да се придържате към лога, защото има вероятност от лутане. През по-голяма част от маршрута вървим на открито, но в непосредствена близост до гори, което може да е много благоприятно през летните месеци. Срещнахме и един възрастен планинар, който ни увери, че по тези места има само зайци и лисици и никакви опасни диви животни.

От кв. Бела вода в Перник до връх Ветрушка

Тръгваме от кв. Бела вода нагоре към връх Ветрушка. Според нас, по пътя нагоре, най-добре ще се ориентирате по електропреносната мрежа. Пътищата, по които вървим, следват тази мрежа и въпреки че от време на време я губим от поглед, в крайна сметка отново излизаме покрай нея. Така е до момента, в който излезем на асфалтовия път от град Радомир към връх Ветрушка.

Та, така. Стартираме нагоре по черен път, докато скоро стигнем до изсечената за електропреносната мрежа част от гората. Минаваме под нея и продължаваме по пътя нагоре. Това е и изкачването с най-голям наклон за целия преход. Около 40-50 минути след началото достигаме до разклон, където поемаме надясно (наляво са Пешови ливади).

Продължаваме още двайсетина минути изкачването, след което всичко става песен. Започва постепенно снижаване и пътеката криволичи сред дърветата, докато се включим към асфалтовия път към връх Ветрушка. Тук спираме да следим стълбовете на електропреносната мрежа и тръгваме по пътя наляво. Постепенно покрай нас започват да се изреждат полуразрушени постройки от бивше военно поделение.

Около 1 км след излизането ни на асфалта стигаме до най-високата точка на Голо бърдо. Там ни чакат прекрасни гледки към околните планини, като ясно се различават Осоговска планина, Рила и Витоша. Сядаме за кратка закуска преди да започнем със слизането. За наша радост тук срещнахме приятна компания в лицето на един възрастен човек, който кръстосва планините от 68-а година.

Слизане от връх Ветрушка към вилна зона Пешови ливади и връщане в кв. Бела вода в Перник

Внимание!!! Обмислете предварително преминаването по този участък. По него може да срещнете сериозни трудности със слизането до белодробната болница. Ако ви се стори невъзможно, може да се върнете до разклон 10, откъдето да завиете към Перник.

Неусетно минаха следващите 2 км от нашия маршрут, където трябваше да се разделим с него, тъй като отиваше да изкачва и другите близки върхове. Упъти ни, че трябва да излезем от основния път и да поемем по малка пътека през гората (при Разклон 9). Така и сторихме, въпреки че дълго тя върви успоредно на пътя (който не се вижда, все пак). По нея беше по-приятно. Подминахме една беседка с чешма и така още надолу. Отново излязохме на същия път, покрай който вървяхме. При Разклон 10 от него излиза широка пътека през гората, която ние хващаме.

500 м по нея и достигаме до най-сложната част от прехода – слизане надолу през гъсти храсталаци с много голям наклон. Отначало слизането започва плавно, но постепенно става все по-стръмно. Навлизаме в гората, където храстите са доста гъсти. Внимавайте доста къде стъпвате. По целия склон има нестабилни камъни, които се свличат при всяка стъпка. След успешното преминаване на този участък, достигаме до една река край пътя, която прекосяваме и се качваме на асфалта.

Тръгваме наляво където не след дълго минаваме покрай белодробната болница. След нея пътят прави остър завой надясно и асфалта постепенно преминава в пръст. Следваме го още километър и половина, минавайки покрай хубавата вилна зона Пешови ливади, където живущите се похвалиха, че измерванията на въздуха са показали че е кристално чист и се шегуваха, че единственото замърсяване тук е при опушването на кошерите.

При Разклон 14 е хубаво да внимавате. Маршрутът ни излиза на една хълмиста поляна с няколко разклонения. Едва ли ще се заблудите, но сме длъжни да кажем, че десния ръкав, който търсим, се намира зад едно дърво. Отминем ли дървото не би трябвало да го пропуснем. Продължаваме напред по него, на следващия разклон завиваме надясно и постепенно слизаме надолу и достигаме до кв. Бела вода, където завършва нашия преход.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

град Перник – връх Гола Могила град Радомир – връх Ветрушка хижа Кралев Дол – връх Голо Бърдо – село Студена село Планиница – връх Тумба – през гората село Планиница – връх Тумба село Сирищник – връх Сирищнишка Рудина село Кладница – Черни връх – село Железница Екопътека „Пътека на здравето“ (село Кладница)

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.