село Планиница – връх Тумба

 • Категория: Пешеходни маршрути
 • Сезон:
 • Област: Перник
 • Планина: Черна гора
 • Начална точка: с.Планиница( 42.594595, 22.877973 )
 • Крайна точка: вр.Тумба( 42.625071, 22.853179 )
 • Денивелация: 240 м889 м - 1129 м
 • Дължина: 6.5 км
 • Времетраене: 2 часа
 • Информация: 16.04.2016
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

В този трак изкачваме връх Тумба в Черна гора от южната страна на планината. Преходът е изключително лек – изкачването е малко и много плавно, като през по-голямата част може да имаме усещане, че вървим водоравно. През цялото време маршрутът ни се движи по добре утъпкани черни пътища. Маркировка няма, но едва ли бихте се загубили. Имайте предвид няколко разделения на пътя, където е хубаво да проверите GPS-a, но ако се ориентирате добре, не би трябвало да имате нужда от него. Вода до горе няма, а през голяма част се върви на открито, което е хубаво да предвидите през летните дни.

Тръгваме от южната част на село Планиница, което за наша радост се оказа живо и добре поддържано. Там, преди табелата за населено място, от асфалтовия път излиза широк черен път. Оттук тръгваме и първата половина на маршрута следваме все този път. Отстрани ни остава селото, а ние вървим между обработваемите земи. Постепенно набираме денивелация и след има-няма 3.5 км неусетно се качваме на връх Гарван.

Оттам следваме пътя на север, а вече виждаме Тумба. Следва малко слизане и отново плавно изкачване, което се превръща в права пътека, без денивелация. Тук има няколко разклона, които ще ви отведат все на едно и също място, независимо по кой ръкав да поемете. Постепенно връх Тумба ни остава отляво и след още 2.5 км сме на разклона за него. Оттам само направо.

На обширната поляна под върха имахме добра среща с две малки сърнета. Може би наивността на крехката им възраст ни предостави възможността да извадим телефона и да успеем да ги цъкнем преди да побягнат, макар и без да можем да приближим камерата за по-отчетлива снимка. Ако се загледате в галерията, трябва да го видите едното, което ни гледаше с интерес.

Оттук следва и единственото по-наклонено място, което да ни подсети, че изкачваме най-висок връх на планина. Горе е слабо залесено и има гледка във всички посоки, към множеството планини, които ни се откриват. Преходът трябва да продължи на връщане. Можем да слезем до село Гигинци на север, през Гигинския манастир, както и отново към Планиница, но по друг маршрут.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

село Планиница – връх Тумба – през гората село Сирищник – връх Сирищнишка Рудина Екопътека „Поглед към девет планини“ село Ракиловци – връх Сирищнишка Рудина – село Сирищник – село Ракиловци град Радомир – връх Ветрушка село Гигинци – връх Тумба град Перник – връх Ветрушка град Перник – връх Гола Могила

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.