град Клисура – хижа Вежен

 • Категория: Пешеходни маршрути
 • Сезон:
 • Област: Ловеч
 • Планина: Средна Стара планина
 • Начална точка: гр. Клисура( 42.690474, 24.462232 )
 • Крайна точка: х. Вежен( 42.771905, 24.391595 )
 • Денивелация: 1338 м747 м - 2085 м
 • Дължина: 14.75 км
 • Времетраене: 8 часа
 • Информация: 29.07.2022
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Маршрутът от град Клисура до хижа Вежен е доста продължителен и тежък преход от подножието на Стара планина до една от най-високите ѝ части и слизане отвъд нея. За почти 15 километра се преодоляват над 1500 метра положителна денивелация и 600 отрицателна! Предвид че почти през цялото време се движим на открито по стръмен наклон, това може да се окаже много изтощително начинание през летните месеци. Все пак старопланинското било е хубаво изживяване, а в тази част не стига лесно до него.

Най-важното за маршрута от град Клисура до хижа Вежен

 • Началната точка е ЖП гара Клисура, която е в най-отдалечения край на града, противоположен на маршрута. Ако сте с автомобил, може да спестите 2 км (30 минути), ако тръгнете от другия край на града, или почти 4 км (1:30 часа), ако не се притеснявате да оставите колата си на Подбалканския път, където има уширение.
 • Маркировката е син цвят през целия път. Мога да я определя като сравнително добра при ясно време. При мъгла обаче има няколко места, на които ориентацията ще е проблем. Затова е силно препоръчително да заредите карта с GPS трака в своето устройство.
 • Питейна вода има под връх Каменица, малко преди билото и под връх Вежен, малко след билото. Чучур имаше на още едно място, горе-долу по средата на изкачването, но в края на юли беше пресъхнал. Все пак съм го отбелязал в трака.
 • Теренът е почти изцяло почвен, като изключим няколко кратки участъка трошляк и част от пътеката на слизане към хижа Вежен, която е камениста.
 • Открит/сенчест – преходът се движи почти изцяло на открито. Само на 2-3 места минава през гора за кратко на изкачване и последния час на слизане.
 • Опасни участъци няма. На няколко места пътеката е стръмна и хлъзгава, но по-скоро е проблем ако маршрута се минава наобратно.

Можем да разделим маршрута от Клисура до хижа Вежен на пет етапа:

 • От гара Клисура до Подбалканския път (1:30 часа)
 • От Подбалканския път до река Хайдушки дол (1:30 часа)
 • От река Хайдушки дол до подножието на връх Каменица (1:15 часа)
 • От подножието на връх Каменица до Каменната порта (2 часа)
 • От Каменната порта до хижа Вежен (1:30 часа)

От гара Клисура до Подбалканския път

Тръгваме по маршрута за хижа Вежен от ЖП гарата в Клисура, която се намира в източния край на града. Трябва да прекосим целия град, което са си едни 2 км. Още тук има маркировка, която в началото е синя и жълта. Следваме я до центъра на града, където жълтата продължава напред и се изкачва към хижа Ехо. Нашата синя маркировка поема наляво към западния край на града, където тръгва по черен път, който пресича ЖП линията и продължава през местност със земеделски имоти.

Достига до долината на река Хайдушки дол, където започва плавно изкачване. На следващия разклон придържаме вдясно. Излизаме на широка поляна, където отсреща има малка борова гора. Минаваме точно покрай нея, след което трябва да прекосим един скален пасаж. Трябва да внимаваме, защото е хлъзгав и на едно място по-стръмен. След това влизаме за кратко в един гъсталак и излизаме от него на Подбалканския път. Ако сте с автомобил, ако не се притеснявате да оставите колата тук, може да започнете прехода от това място. Ще ви спести близо 4 км и 1:30 часа.

От Подбалканския път до река Хайдушки дол

От Подбалканския път нататък започва тежката част. Усещаме го още в началото по стръмната сипеста пътека. За щастие е кратка, но наклонът се задържа голям и след това. Вече има повече пространство и пътеката криволичи на серпентини нагоре. Маркировката тук не е добра. Тя е по жалоните, но някои от тях са „скрити“ зад новопоникнали дървета. По пътеката изобщо няма, а на места и тя не е много ясна. За сметка на това гледката назад към Клисура е много красива. След 25-30 минути наклонът леко намалява, защото маршрутът поема встрани от рида на връх Хайдук, по-който се движим, за да го подсече от запад (ляво).

След 10-15 минути достигаме над една долина, където маршрутът променя посоката си надясно и право нагоре, отново към рида, с цел да преминем от другата му страна. Тук няма никаква пътека, жалоните са нарядко и при мъгла трябва да се внимава. Досигаме до малко плато на рида за още 10-15 минути. Оттам тръгваме да го подсичаме отново, този път от източна страна. Пътеката, макар и тясна, вече е достатъчно ясна. Проблемът е, че на места са израстнали шипкови храсти, които засега не са големи и лесно се подминават, но след време може да създават трудности.

Постепенно се доближаваме до коритото на река Хайдушки дол и навлизаме в рехава гора. Наклонът отново се увеличава доста, а сипестата пътека е хлъзгава, затова трябва да се внимава. Оттук до края на гората е може би най-неприятният участък за ходене, особено на слизане. Продължаваме нагоре до река Хайдушки дол. От рида до тук е около 30 минути, общо 1:30 часа от Подбалканския път и 3 часа от гара Клисура.

От река Хайдушки дол до подножието на връх Каменица

Река Хайдушки дол е по-скоро поточе. Почти веднага след като я прекосим, гората се сгъстява. Това е закратко и скоро излизаме от нея. Малко по-нагоре е пресъхналата чешма, която споменах по-горе. До нея сме за 30 минути от Хайдушки дол.

В един момент пътеката се губи, а следващите жалони са сред дърветата. В ясно време можем да се ориентираме по дърветата малко над нас, но при мъгла трябва да внимаваме с ориентацията. Качваме се малко по-нагоре и продължаваме покрай гората, като в един момент пътеката навлиза в нея. Това е за кратко, не повече от 10 минути.

След гората пътеката отново се загубва на моменти и това е поредното място, където в ясно време бихме се ориентирали, но при мъгла няма да е толкова лесно. В крайна сметка малко по-нагоре излизаме на доста по-ясна пътека. Тук ще обърна внимание, че трябва да внимавате за този разклон, ако слизате по маршрута, защото ясните пътеки вървят направо и се сливат към един черен път и е много лесно да се заблудите и да продължите по тях. От пресъхналата чешма до тук сме за около 25 минути.

Отдъхваме си за известно време, защото пътеката рязко намаля наклона си и направо ни изглежда равна. Гледките се прехвърлят надясно – виждаме масивните върхове Левски (Амбарица) и Ботев, надвиснали над Карловско поле. Така е двайсетина минути, когато насреща ни се изправя южния склон на връх Каменица. Общо дотук е 1:15 часа от Хайдушки дол, 2:45 от Подбалканския път и 4:15 часа от Клисура.

От подножието на връх Каменица до Каменната порта

Наклонът отново се обръща към много стръмен, а наоколо вече няма и редките дървета, които виждахме досега. Това е най-тежката част от прехода от град Клисура до хижа Вежен, защото по-принцип тук се стига в обедните часове. Комбинирана със стръмния склон, жегата се усеща непоносима.

Трудната част свършва след едночасово изкачване, когато за кратко наклонът намалява. Това не значи, че остатъкът е лесен. Макар и по-малък, склонът си остава сериозен. Отдавна Клисура е останала зад хребетите назад, но вече виждаме целта – седловината между връх Вежен и връх Каменица. Продължаваме изкачването по хребета на връх Каменица, като в един момент започваме да го подсичаме. Малко преди да излезем на билото, минаваме покрай чешмата Влахбунар – първата вода по пътя. Достигаме до Каменната порта след изморителни 2 часа по склона на Каменица, 3:15 от Хайдушки дол, 4:45 от Подбалканския път и общо 6:15 часа от гара Клисура.

От Каменната порта до хижа Вежен

Обаянието на резерват „Царичина“, който вече се простира пред погледа ни, ни провокира за кратка почивка. На Каменната порта най-накрая приключваме с изкачването. Следва единствено спускане до хижа Вежен. Пътеката надолу ясно се различава. Тя е широка и подсича връх Вежен от североизток. Тръгваме по нея, тя е леко камениста. Малко по-надолу достигаме до втората чешма по маршрута от Клисура до хижа Вежен.

За щастие пътеката засега е с умерен наклон. След 40-50 минути навлиза в гора. Скоро сме на разклона с директния маршрут за изкачване на връх Вежен. Оттук надолу пътеката става по-стръмна. Предвид тежкия преход досега, може да не е най-приятното изживяване. Достигаме до хижа Вежен след още половин час и общо 1:30 часа от Каменната порта.

Варианти за продължение

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

град Клисура – връх Вежен гара Стряма – връх Каменица село Розино – хижа Козя стена хижа Ехо – връх Вежен хижа Вежен – хижа Ехо хижа Ехо – хижа Козя стена град Копривщица – връх Пъпа – село Антон местност Барикадите – връх Богдан

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.