село Рибарица – хижа Вежен – връх Вежен

 • Категория: Пешеходни маршрути
 • Сезон:
 • Област: Ловеч
 • Планина: Средна Стара планина
 • Начална точка: с. Рибарица( 42.812978, 24.371350 )
 • Крайна точка: вр. Каменица( 42.754420, 24.425910 )
 • Денивелация: 1498 м700 м - 2198 м
 • Дължина: 10.5 км
 • Времетраене: 5:30 часа
 • Информация: 11.11.2020
 • Източник: ceci4
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Това е може би най-популярният маршрут за изкачване на връх Вежен. Реално не започва от самото село Рибарица, а от бариерата на входа на Национален парк Централен Балкан. До нея се стига по асфалтов път, който с изкачването постепенно се влошава. Ако преходът Ви се стори дълъг може да спрете и някъде след бариерата. Около нея има широки места за паркиране на повече автомобили. По-нагоре няма много и пътят става все по-лош.

Изкачването на връх Вежен по червената маркировка е над 10 км, а денивелацията около 1500 м, което прави изкачването доста тежко. Маркировката е добра и няма опасност да се залутате, особено в хубаво време. Теренът е предимно почвен, като след хижа Вежен на места е доста каменисто. По-голямата част от маршрута е в гора, като само последния час е на открито. Вода има, като последната е на хижа Вежен. Опасни участъци няма, като е добре да подхождате внимателно по частта с въжетата.

От табелата НП Централен Балкан до хижа Вежен

Първият участък от изкачването на връх Вежен е до хижа Вежен. Отначало имаме 4 км, или около час, по пътя съпроводени от синьо/зелена маркировка за загрявка. Преди един мост пътеката се разделя. Зелената продължава по пътя, малко след което се отклонява от него към хижа Бенковски. Синята (нашата) излиза от пътя вляво и отива към хижа Вежен. Оттук нататък наклонът става доста стръмен за продължително време. Принципно, полегатият път стига до хижа Вежен, но за много по-дълго време.

В следващия час и половина се задъхваме много. Следва един по-полегат участък, който в края излиза на черния път, от който се отклонихме. С многото почивки, заради трудния наклон, на 7 километра и 3:30 часа се озоваваме на поляната на хижа Вежен. Удобно място за събиране на сили преди атакуването на върха.

Изкачване на връх Вежен от хижа Вежен

Табелата за червената маркировка показва 1:30 часа, но е по-добре да си планирате 2 часа. След петнайсетина минути е разклонът с жълтата маркировка, която се отклонява към хижа Бенковски. Ние продължаваме и след още петнайсетина минути сме на раклона за връх Вежен. Синята продължава направо, подсичайки върха, към Каменната порта и град Клисура, като от портата може да поемете към хижа Ехо по маршрута на Ком-Емине. Червената се отклонява вдясно и се изкачва до върха. Тръгваме по червената.

Трудно или не, продължаваме по по-техничната и вдигаща пулса пътека, която се вие между скали и е маркирана с колове. Десетина минути след разклона достигаме до стоманените въжета, откъдето имаме близо час до полегатата част на връх Вежен. На няколко пъти ни подвежда, че стръмното приключва и стигаме върха, но това се случва едва при… последния път.

Вървим вече по равното плато към пирамидата на върха, до която стигаме за около двайсетина минути. Пред погледа ни се откриват безброй забележителности като връх Ботев, хижа Ехо и много други. Ние не бързахме да спускаме обратно в горите след снимките на върха. Обикаляме за кратко през Каменната порта до връх Каменица, който е наблизо (на двайсетина минути, отбелязан на трака) по същото било. От тук наобратно може да се съкрати малко, като се мине по синята туристическа маркировка от Каменната порта към хижа Вежен.

Варианти за продължение

 • От връх Вежен до хижа Вежен (1:30 часа)
 • От връх Вежен до хижа Бенковски (3:15 часа)
 • От връх Вежен до хижа Ехо (3:15 часа)
 • От връх Вежен до хижа Момина поляна (6 часа)
 • От връх Вежен до гара Клисура (5:30 часа)
 • От връх Вежен до гара Копривщица (5:30 часа)

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

хижа Ехо – хижа Козя стена хижа Вежен – хижа Ехо хижа Ехо – връх Вежен хижа Хайдушка песен – хижа Козя стена /зелен/ хижа Хайдушка песен – хижа Козя стена /жълт, през връх Ушите/ град Копривщица – връх Пъпа – село Антон Екопътека „Под пръските на водопада“ хижа Козя стена – хижа Дерменка

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.