село Рибарица – връх Вежен

 • Категория: Пешеходни маршрути
 • Сезон:
 • Област: Ловеч
 • Планина: Средна Стара планина
 • Начална точка: с. Рибарица( 42.812978, 24.371350 )
 • Крайна точка: вр. Каменица( 42.754420, 24.425910 )
 • Денивелация: 1498 м700 м - 2198 м
 • Дължина: 10.5 км
 • Времетраене: 4:30 часа
 • Информация: 11.11.2020
 • Източник: ceci4
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Това е може би най-популярният маршрут за изкачване на връх Вежен. Реално не започва от самото село Рибарица, а от бариерата на входа на Национален парк Централен Балкан. До нея се стига по асфалтов път, който с изкачването постепенно се влошава. Ако преходът Ви се стори дълъг може да спрете и някъде след бариерата. Около нея има широки места за паркиране на повече автомобили. По-нагоре няма много и пътят става все по-лош.

Изкачването на връх Вежен по червената маркировка е над 10 км, а денивелацията около 1500 м, което прави изкачването доста тежко. Маркировката е добра и няма опасност да се залутате, особено в хубаво време. Теренът е предимно почвен, като след хижа Вежен на места е доста каменисто. По-голямата част от маршрута е в гора, като само последния час е на открито. Вода има, като последната е на хижа Вежен. Опасни участъци няма, като е добре да подхождате внимателно по частта с въжетата.

От табелата НП Централен Балкан до хижа Вежен

Първият участък от изкачването на връх Вежен е до хижа Вежен. Отначало имаме 4 км, или около час, по пътя съпроводени от синьо/зелена маркировка за загрявка. Преди един мост пътеката се разделя. Зелената продължава по пътя, малко след което се отклонява от него към хижа Бенковски. Синята (нашата) излиза от пътя вляво и отива към хижа Вежен. Оттук нататък наклонът става доста стръмен за продължително време. Принципно, полегатият път стига до хижа Вежен, но за много по-дълго време.

В следващия час и половина се задъхваме много. Следва един по-полегат участък, който в края излиза на черния път, от който се отклонихме. С многото почивки, заради трудния наклон, на 7-мия километър и 3-тия час се озоваваме на поляната на хижа Вежен. Удобно място за събиране на сили преди атакуването на върха.

Изкачване на връх Вежен от хижа Вежен

Табелата за червената маркировка показва 1:30 часа, но може да си планирате и 2 часа. След десетина минути е разклонът с жълтата маркировка, която се отклонява към хижа Бенковски. Ние продължаваме и след още десетина минути сме на раклона за връх Вежен. Синята продължава направо към хижа Ехо, подсичайки върха, а червената се отклонява вдясно и се изкачва до връх Вежен. Тръгваме по червената.

Трудно или не, продължаваме по по-техничната и вдигаща пулса пътека, която се вие между скали и е маркирана с колове. Десетина минути след разклона достигаме до стоманените въжета, откъдето имаме близо час до полегатата част на връх Вежен. На няколко пъти ни подвежда, че стръмното приключва и стигаме върха, но това се случва едва при… последния път.

Вървим вече по равното плато към пирамидата на върха, до която стигаме за около двайсетина минути. Официално завършваме изкачването на връх Вежен. Пред погледа ни се откриват безброй забележителности като връх Ботев, хижа Ехо и много други. Ние не бързахме да спускаме обратно в горите след снимките на върха. Обикаляме за кратко през Каменната порта до връх Каменица, който е наблизо (на двайсетина минути, отбелязан на трака) по същото било. От тук наобратно може да се съкрати малко, като се подсече връх Вежен по синята туристическа маркировка.

След връх Вежен

Оттук да идем до съседния връх Каменица, който е на двайсетина минути, откъдето да слезем по синята подсичаща маркировка до хижа Вежен. Можем да продължим и още по-наизток по билото към хижа Ехо. На запад пък е маршрутът от връх Вежен до хижа Бенковски. Доста по-дълъг вариант е да пропуснем разклона за хижата и да стигнем до връх Тетевенска баба, след което да се спуснем към Бенковски.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

хижа Ехо – хижа Козя стена хижа Хайдушка песен – хижа Козя стена /зелен/ хижа Хайдушка песен – хижа Козя стена /жълт, през връх Ушите/ град Копривщица – връх Пъпа – село Антон Екопътека „Под пръските на водопада“ гара Стряма – връх Каменица село Чифлика – хижа Козя стена село Розино – хижа Козя стена

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.