хижа Козя стена – хижа Дерменка

 • Категория: Пешеходни маршрути
 • Сезон:
 • Област: Ловеч
 • Планина: Средна Стара планина
 • Начална точка: х. Козя стена( 42.785225, 24.529381 )
 • Крайна точка: х. Дерменка( 42.731323, 24.680786 )
 • Денивелация: 177 м1504 м - 1681 м
 • Дължина: 17 км
 • Времетраене: 5:30 часа
 • Информация: 27.07.2022
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Маршрутът от хижа Козя стена до хижа Дерменка е красив преход в една от най-достъпните части на билото на Стара планина. Изминаването не е толкова натоварващо ако не решите да преминете през връх Козя стена, който е една от атракциите на маршрута. Някои го наричат Старопланинското Конче, правейки аналогия с Кончето в Пирин заради скалния ръб с метално въже, по който се преминава (все пак, за уточнение, „оригиналното“ Старопланинско Конче си остава това между върховете Братаница и Пъпа, западно от връх Вежен). Официално лятната туристическа маркировка не преминава през връх Козя стена, както е записан тракът, но в описанието ще споделя няколко думи и за него.

Най-важното за маршрута от хижа Козя стена до хижа Дерменка

 • Началната точка е хижа Козя стена, до която се стига единствено пеша. Всички маршрути до нея може да видите тук.
 • Маркировката е червен цвят и е достатъчно добра. Все пак ще уточня, че от Беклемето до хижа Дерменка стига широк черен път, с който маркировката често се преплита (и не е много отчетлива) и прави следенето на точния маршрут по-трудно. Но и да вървите по пътя, пак ще ви отведе до целта.
 • Питейна вода по маршрута, освен на двете хижи, има само на заслон Орлово гнездо, който е 1:15 часа преди хижа Дерменка.
 • Теренът е предимно почвен, на места премесен с камъни. Отварям скоба, че ако решите да минавате през връх Козя стена, теренът там е скалист и силно пресечен.
 • Открит/сенчест – маршрутът се движи изцяло на открито по билото на Стара планина.
 • Опасни участъци има, ако минавате през връх Козя стена, но са подсигурени с метално въже. Все пак хората със страх от височини трябва да помислят добре преди да изберат този вариант.

От хижа Козя стена до Беклемето

Първият етап от маршрута до хижа Дерменка е от хижа Козя стена до местността Беклемето при главния път на прохода Троян-Кърнаре. Тръгваме на запад по тясна, но добре обособена пътека. Първоначално е с лек наклон надолу, но след паметника на Петко Дачев се обръща и започва изкачване с умерен наклон, което заобикаля последователно върховете Кучето и Баба (Боба). Така е докато достигнем до малката седловина между Баба и съседния безименен връх. Гледката от тук към Козята стена е зашеметяваща и заслужава да поспрем за малко. До тук сме за около 45 минути.

Слева кратко спускане. В най-ниската точка пътеката се разклонява. Вляво започва стръмно изкачване към връх Козя стена, а направо продължава леката подсичаща пътека, по която ще вървим, заобикаляйки върха от юг. След като минем от другата му страна (около 45 минути от Баба), пред нас е още едно възвишение. Отново имаме две опции – да го изкачим или да подсечем и него, този път от север. Тракът е записан с подсичането, но вие може да изберете изкачването. Отново 45 минути са нужни за преодоляване на възвишението и около 15-20 минути след това до Беклемето. Общо от Козя стена до Беклемето са 2:30.

Ако изберете скалния ръб с металното въже и връх Козя стена

Преминаването през връх Козя стена добавя още поне половин час към времетраенето на прехода, но пък изживяването и гледките си струват. Целият участък с метално въже е дълъг около 400 метра и преминаването е по-бавно и внимателно.

След кратко стръмно изкачване достигаме до началото на металното въже. Теренът е скалист и техничен. На доста места може да няма нужда от използване на въжето, но има такива, особено в началото, където се налага. Ако сте били на Кончето в Пирин – има сходни опасни места. Значително по-малко са, но въпреки това изискват сериозно внимание.

Върхът в края на металното въже не е Козя стена – той е следващият. Има кратко стръмно спускане, след което се изкачваме до него. От лявата ни страна склоновете са отвесни, а белите скали представляват красива гледка на фона на зеления Балкан. Тук теренът продължава да е силно пресечен, но вече много по-безопасен. На места няма точно обособена пътека, но билото се следва лесно.

От Беклемето до хижа Дерменка

Вторият етап от маршрута между хижа Козя стена и хижа Дерменка е от Беклемето на изток. Пресичаме шосето на прохода Троян-Кърнаре и продължаваме първоначално по асфалтов път. В един момент пътят завива нагоре към паметника „Арка на свободата“, а направо тръгва черен път. Ако не решите да се отбиете до паметника, продължавате по него.

Както споменах по-горе, маркираният маршрут се преплита с пътя на много места. Затова няма да обръщам специално внимание на всичките тези пресечни точки, просто следете и избирайте откъде да минете. Така след 1:45 часа на леки изкачвания и леки спускания достигаме до заслон Орлово гнездо.

От Орлово гнездо до хижа Дерменка няма разлика в описанието, като отнема около 1:15 часа. Така общото време от Беклемето е 3 часа, а от хижа Козя стена е 5:30 часа.

Варианти за продължение

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

хижа Хайдушка песен – хижа Козя стена /зелен/ хижа Хайдушка песен – хижа Козя стена /жълт, през връх Ушите/ хижа Вежен – хижа Ехо хижа Ехо – връх Вежен хижа Ехо – хижа Козя стена село Чифлика – хижа Козя стена местност Беклемето – хижа Дерменка местност Беклемето – заслон Орлово гнездо

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.