лифт Сопот – хижа Дерменка

 • Категория: Пешеходни маршрути
 • Сезон:
 • Област: Ловеч
 • Планина: Средна Стара планина
 • Начална точка: гр. Сопот( 42.687279, 24.748385 )
 • Крайна точка: х. Дерменка( 42.731458, 24.680934 )
 • Денивелация: 288 м1415 м - 1703 м
 • Дължина: 11.5 км
 • Времетраене: 4 часа
 • Информация: 26.07.2022
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Град Сопот е един от изходните пунктове за хижа Дерменка, а Сопотския лифт го прави много удобен избор. Преходът се изкачва до билото на Стара планина, след което върви по него по маршрута Ком-Емине, но в обратна посока. Редуването на залесени местности и голи пасажи предразполага да се чувстваме една идея по-комфортно през летните дни, но същевременно да ни дава автентичното усещане за преход по билото на Балкана – плавни извивки нагоре-надолу и просторни гледки към Северна и Южна България.

Най-важното за маршрута от Сопот до хижа Дерменка

 • Началната точка е горната станция на лифт Сопот, до който се стига с автомобил или с 15-минутно вървене от последната спирка на обединения градския автобус на Карлово и Сопот.
 • Маркировката сменя три цвята в продължение на преход – жълт, зелен и червен. В много добро състояние е и се следи лесно.
 • Питейна вода има само на едно място – край неработещата хижа Незабравка, която е на около час след началото на прехода.
 • Теренът е предимно почвен, на места премесен с камъни.
 • Открит/сенчест – преходът се движи повече на открито, отколкото в гора.
 • Опасни участъци няма, но трябва да се внимава за пастирски кучета, тъй като нерядко по маршрута пасат стада.
 • Имайте предвид, че за лифта може да се наложи да изчакате събирането на група. Така беше последно през лятото на 2022 г. Предиобедните часове изглеждат по-подходящи за планиране.

От лифт Сопот до билото на Стара планина

Тръгваме от междинната (която в случая е горна, понеже по-горната не работи) станция на лифт Сопот към хижа Дерменка по широк черен път с голям наклон. Почти веднага следим къде жълтата маркировка се отклонява от него по тясна пътека. Първоначално тя се движи успоредно на пътя, но в един момент се отдалечава. Стига под лифта, преминава през рехава борова гора, за да излезе отново на пътя. Малко след това достига до границата на Национален парк „Централен Балкан“. Веднага след табелите пътят се разклонява, като надясно и нагоре е маршрутът от лифт Сопот за хижа Добрила, а направо е нашето направеление към Дерменка. До тук сме за близо 1 час.

Тежкият наклон свършва, вървенето става почти водоравно и навлизаме в красива борова гора. След разклона вече следваме маркировка със зелен цвят. Десетина минути по-късно минаваме край хижа Незабравка, където вляво от пътя е единствената чешма по маршрута. Продължаваме напред, пътеката се вие по склоновете на върховете Добрила и Каратепе, докато не излезем на главния билен маршрут, маркиран в червено. Тук е разклонът за хижа Добрила. До тук е малко повече от час от хижа Незабравка и общо над 2:15 часа от лифт Сопот.

По билото на Стара планина до хижа Дерменка

Продължаваме на запад (което в случая за нас е направо) по червената маркировка. При разклона излязохме от горския пояс и в момента се радваме на тучни ливади, а съвсем скоро и на просторни гледки в двете посоки. След 15-20 минути достигаме подножието на връх Гердектепе, където пътеката се разклонява. Направо зимният път изкачва върха, а наляво летният го подсича и заобикаля. Тракът е записан по летния. 350 метра след това има немаркирана отбивка вдясно за заслон Гердектепе, който да имате предвид при нужда.

Заобикаляме връх Гердектепе от юг и вече виждаме целта хижа Дерменка. Заобикаляме и още една по-ниска кота, този път от север, където пътеката започва плавно спускане и съвсем скоро навлиза в гора. Това е около 1 час, откакто излязохме на билото на Стара планина, и около 3:15 часа от началото на маршрута.

Спускането продължава по широката горска пътека около половин час. След това излизаме от другата страна на обширна поляна. Прекосяваме я по широк черен път, който в другия край поема остро надясно и се изкачва до хижа Дерменка.

Варианти за продължение

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

хижа Дерменка – хижа Добрила лифт Сопот – хижа Добрила хижа Добрила – връх Левски (Амбарица) хижа Добрила – връх Ботев хижа Добрила – заслон Ботев Къща музей „Иван Вазов“ град Карлово – връх Kупенa – хижа Амбарица град Карлово – хижа Хубвец – хижа Балкански рози – хижа Васил Левски – връх Ботев

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.