местност Беклемето – хижа Козя стена

 • Категория: Пешеходни маршрути
 • Сезон:
 • Област: Ловеч
 • Планина: Средна Стара планина
 • Начална точка: м. Беклемето( 42.780386, 24.606020 )
 • Крайна точка: х. Козя стена( 42.785431, 24.529278 )
 • Денивелация: 197 м1549 м - 1746 м
 • Дължина: 7.5 км
 • Времетраене: 2:30 часа
 • Информация: 26.07.2022
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Местността Беклемето е най-удобният изходен пункт за достигане до хижа Козя стена. Това е класически преход по билото на Стара планина – открит, с плавни извивки нагоре-надолу и просторни гледки във всички посоки. Изминаването не е толкова натоварващо ако не решите да преминете през връх Козя стена, който е една от атракциите на маршрута. Някои го наричат Старопланинското Конче, правейки аналогия с Кончето в Пирин заради скалния ръб с метално въже, по който се преминава (все пак, за уточнение, „оригиналното“ Старопланинско Конче си остава това между върховете Братаница и Пъпа, западно от връх Вежен). Официално лятната туристическа маркировка не преминава през връх Козя стена, както е записан тракът, но в описанието ще споделя няколко думи и за него.

Най-важното за маршрута

 • Началната точка е местността Беклемето, която се намира на най-високата точка на прохода Троян-Кърнаре и до нея се стига с автомобил.
 • Маркировката е червен цвят и е в добро състояние.
 • Питейна вода по маршрута няма.
 • Теренът е предимно почвен, на места премесен с камъни. Отварям скоба, че ако решите да минавате през връх Козя стена, теренът там е скалист и силно пресечен.
 • Открит/сенчест – маршрутът се движи изцяло на открито по билото на Стара планина.
 • Опасни участъци има, ако минавате през връх Козя стена, но са подсигурени с метално въже. Все пак хората със страх от височини трябва да помислят добре преди да изберат този вариант.

От Беклемето до хижа Козя стена

Тръгваме от Беклемето в посока хижа Козя стена на изток по широк черен път. След 15-20 минути пътят свършва и преминава към пътека. Тук сме на разклон, където пътеката се разделя на „зимен“ и „летен“ маршрут. Трябва да изберем дали да изкачим отсрещния връх или да го заобиколим. Тракът е записан по летния и съответно подсича върха. След още 45 минути сме от другата му страна и насреща ни е връх Козя стена.

Тук имаме същите възможности – „зимен“ и „летен“ път. Отварям скоба, че в този случай, зимният вариант е с по-висока степен на трудност. Както е записано в трака, ние продължаваме по летния маршрут, но по-долу ще опиша преминаването през връх Козя стена. Заобикаляме го и се изкачваме до малката седловина отсреща между връх Баба (Боба) и съседния безименен връх. Общо до тук времетраенето е 1:45 часа.

Хижа Козя стена вече се вижда. Изглежда близо, но в действителност имаме още 45 минути до нея. Наклонът тук се обръща и е само надолу. Пътеката подсича както връх Баба, така и съседния връх Кучето. Минава покрай паметника на Петко Дачев и не след дълго стигаме до хижата. Общо от Беклемето до хижа Козя стена са 2:30 часа.

Ако изберете скалния ръб с металното въже и връх Козя стена

Преминаването през връх Козя стена добавя още поне половин час към времетраенето на прехода, но пък изживяването и гледките си струват. Целият участък с метално въже е дълъг около 400 метра и преминаването е по-бавно и внимателно.

След кратко стръмно изкачване достигаме до билната точка на връх Козя стена, който е малко по-напред. Тук теренът е силно пресечен, но все още безопасен. На места няма точно обособена пътека, но билото се следва лесно. От дясната ни страна склоновете са отвесни, а белите скали представляват красива гледка на фона на зеления Балкан. След връх Козя стена имаме кратко спускане, последвано от кратко и стръмно изкачване.

Тук е началото на металното въже. Теренът насреща е изцяло скалист и още по-пресечен. Първоначално не се усеща нуждата от използване на въжето. Ръбът е широк и достатъчно безопасен. В един момент обаче необходимостта от въжето става осезаема. Ръбът се стеснява и започва спускане надолу, при което трябва да внимаваме много и да се държим здраво. Ако сте били на Кончето в Пирин – има сходни опасни места. Значително по-малко са, но въпреки това изискват сериозно внимание.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

местност Беклемето – хижа Дерменка местност Беклемето – заслон Орлово гнездо заслон Орлово гнездо – хижа Дерменка село Христо Даново – хижа Козя стена /зелен, през Дамлъ дере/ хижа Козя стена – хижа Дерменка село Чифлика – хижа Козя стена хижа Хайдушка песен – хижа Козя стена /жълт, през връх Ушите/ хижа Хайдушка песен – хижа Козя стена /зелен/

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.