село Бов – хижа Тръстеная – връх Издремец

 • Категория: Пешеходни маршрути
 • Сезон:
 • Област: София Област
 • Планина: Западна Стара планина
 • Начална точка: с. Бов( 43.033934, 23.378913 )
 • Крайна точка: вр. Издремец( 43.010043, 23.437325 )
 • Денивелация: 651 м842 м - 1493 м
 • Дължина: 11.5 км
 • Времетраене: 3:30 часа
 • Информация: 15.12.2019
 • Източник: pbaruh
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Преходът до връх Издремец (1493 м) в Западна Стара планина е дълъг, но лесен. Денивелацията е по-малко от 700 м, които са разпредели в около 11.5 км в посока и практически не се усещат. Направихме го на 15 декември, времето беше разкошно и по-скоро беше есенен преход, със сигурност не зимен. Село Бов се намира над Гара Бов и до него се стига с автомобил за около 1 час и 15 минути от София. Докато се движехме по главния път и след това в Гара Бов бяхме в мъгла. Когато се изкачихме на високо в село Бов минахме над мъглата и се наслаждавахме на слънце цял ден. Целият маршрут се движи по черни пътища и горски пътеки. Вода има на две места. Движим се в горския пояс на Стара планина и дори на места да няма пряко сянка над главите ни, то лесно можем да намерим спасение от летни горещини. Туристическа маркировка няма, като само за кратко се движим по червената маркировка на „Ком-Емине“. Почти до върха не би трябвало да има проблем с ориентирането, като накрая евентуално може да пуснете GPS така. Опасни участъци няма.

От Бов до Тръстеная

Началото на прехода е от една уличка в село Бов. В края на селото е единствената чешма, която видяхме по пътя. Доколкото все пак не беше август месец водата не ни беше важна. Със сигурност вода има в хижа Тръстеная. Вероятно има вода и в био фермата, покрай която се минава. От селото тръгва черен път, по който високо проходима кола може да стигне и до хижата, и до фермата. По продължение на пътя на няколко пъти има табелки обозначаващи посоката на хижата и фермата. Не са на често, но не можеш и да се изгубиш. След час и половина-два се стига до Т-образен разклон на дясно се отива към фермата, накъдето е и връх Издремец, наляво се стига до хижа Тръстеная, ако искаме първо да минем от там.

Ще опиша маршрута през хижата, но имайте предвид, че тук може да скъсите малко. След 400-500 метра се отклоняваме вдясно, а пътят си продължава към село Лакатник. Стигаме до хижа Тръстеная. Трябва да знаете, че там готвят много вкусно! За Малиновото им вино могат легенди да се разказват силно препоръчвам да бъдете с голяма и празна раница! 🙂

Изкачване на връх Издремец

Оттук за около километър се движим по червената туристическа маркировка на маршрута „Ком-Емине“. След още около 500-600 метра се стига до био фермата, като по пътя пресичаме огромна малинова плантация. Вероятно лятно време е много приятно място, през декември изглеждаше затворена. Точно срещу централната порта тръгва пътека нагоре, по която се движим 300-400 метра. След този участък маркировката и коловете продължават в гората към нос Емине. В дясно се отделя коларски път за към връх Издремец. Ако е валяло коларският път се пълни с вода в дълбоки локви и не е особено приятен за ходене, има възможност да се ходи в тревите от страни.

На около 1.5 км (~40 мин) след фермата трябва да се отклоним от коларския път след един почти 90-градусов десен завой на коларския път, вляво тръгва пътека в гората. Особено в есенно-зимния период, може да не се забележи и лесно да се пропусне. По тази пътека не видях маркировка, но пътеката е ясно различима и след около 800-900 метра се достига до нещо като премка между две възвишения. Точно преди премката е най-стръмният участък по маршрута. Кратък е, но при мокро или снежно време трябва да се премине с малко повече внимание. От премката надясно и по тясна пътечка се стига до малък каменен масив. Връх Издремец е на скалите и на него се вее Българското знаме.

Предложения за близки разходки

Ако желаете да запълните деня с разходки или пък сте в района за няколко дни, ето няколко предложения. Районът около село Бов е много живописен и благоприятен за планински преходи. Малко по-надолу от селото е Гара Бов, откъдето тръгват няколко туристически маршрута.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

Вазова екопътека Екопътека „Под камико“ Гара Бов – Вазовата къща гара Бов – водопад Скакля село Гара Лакатник – Лакатнишки скали село Зимевица – връх Тодорини кукли село Добравица – скален феномен Столо село Чибаовци – връх Церия

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.