село Буново – връх Етрополска Баба

 • Категория: Пешеходни маршрути
 • Сезон:
 • Област: София Област
 • Планина: Западна Стара планина
 • Начална точка: с.Буново( 42.716968, 23.936892 )
 • Крайна точка: вр.Етрополска Баба( 42.754757, 23.975108 )
 • Денивелация: 877 м711 м - 1588 м
 • Дължина: 14 км
 • Времетраене: 5 часа
 • Информация: 12.01.2014
 • Източник: bgMountains
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Традиционното изкачване на връх Етрополска Баба става по пътя, който върви от дясно срещу течението на река Буновска (от ляво има успоредна пътека ако не ви се върви по път). От водослива й с река Бучкатска има стръмно изкачване към хижа Чавдар. За отбелязване е, че маршрута е много добре маркиран. Ние, обаче, ще минем по най-краткия възможен, а по “царския” ще се върнем.

Пътят преминава през Чучулски дол. Тръгваме от село Буново от североизточната му част по улея нагоре. Преходът минава ниско и плавно се изкачва към местност Калугера, където се съединява с подбилния, подсичащ масива на връх Койловица. Този маршрут е бил много често използван в миналото, но в момента е запустял. Маркировка няма, но пътищата са ясни и добре очертани. Проблем е, че на моменти се губят за известно време и за това не я препоръчваме на хора, които са свикнали да вървят по маркировка. Или поне да не тръгват без GPS с този трак.

След първото загубване на пътеката ориентирът ни е нисък каменист връх. Достигаме до един дол, който е най добре да не пресичаме и след известна доза гъсталаци достигаме до поляна. За момент отново стъпваме на пътя, но после отново се губи (Без пътека 1). Има два варианта. Първия е класическия надясно – преминава през плитък дол, подсича нисък обрасъл връх, излиза в долната част на поляните в местност Калугера и по възходящ диагонал се съединява с подбилната (която вече е билна). Левият е по-труден, но пък по него личат кози пътечки и излиза отново на билото. Оттам нагоре е лесно. Имайте предвид, че върха не е част от лога, но сме го отбелязали като точка, за да може да го покорите. Съвсем близо е до трака.

Без пътека 2 е открито и лесно за ориентиране. Интересна е историята за Извор “Вречка”. От думите на местните разбираме, че през декември 1787 г. руски отряд, под командването на ген. Дендевил, се е опитал да премине безуспешно билото. Пречката била връхлетялата ги буря която взима над 800 жертви. Ако гледаме техния маршрут, то можем да си мислим, че начинанието им е било обречено на неуспех предварително, тъй като е много трудно проходим.

И да се върнем в реалността. Мемориала е направен на видно място и голия терен ни улеснява в намирането на пътя надолу. Малко преди да навлезем в гората започва хубав път. Както казахме, този участък от прехода е добре маркиран и не би следвало да е проблем прибирането.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

село Буново – Етрополска седловина село Буново – Стъргелската седловина село Буново – връх Остра село Мирково – връх Етрополска Баба село Челопеч – хижа Мургана – село Мирково село Челопеч – връх Челопешка Баба село Бойковец – хижа Рудината Исторически музей – гр. Етрополе

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.