Архитектурно-етнографски комплекс „Етъра“

 • Категория: Етнографски обекти
 • Област: Габрово
 • Населено място: гр.Габрово
 • Планина: Средна Стара планина
 • Координати: 42.80510, 25.34858
 • Уебсайт: https://etar.bg
 • Адрес: АЕК Етър
 • Телефон: +359 66 801 830
 • Работно време: 9:00 - 19:00 (май-сеп) 9:00 - 17:00 (окт-апр)
 • Почивни дни:

  няма

 • Входна такса:

  5 лв.

 • Беседа: 10 лв.
 • Достъпност:
Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо Галерия

Подробна информация

В досегашните музейни експозиции не можеше да се постави зрителят в непосредствен контакт с отминалата действителност. Всичко това беше причината да се роди у мен мисълта да се създаде действащ музей на открито…. за да може миналото да стане видимо, лесно за възприемане и разбиране, да може да се съхрани това огромно национално богатство

Това са думите на Лазар Донков, чиято е идеята за изграждане на архитектурно-етнографския комплекс “Етъра”. Неговия проект включва 50 обекта, част от които са реставрирани сгради на територията на бъдещия комплекс, други оригинални съоръжения са пренесени, а останалите са построени изцяло наново, но точни копия на къщи от миналото.

Днес в “Етъра” е събрана голяма част от битовизма на Възраждането. Създаден е като умален модел на Габрово от средата на 18 в. до края на 19 в. Градът е в подем и по това време се развиват цели 26 занаята. В тази връзка, малко по малко, къщите са започнали да “излизат” от вътрешния двор и да се строят с лице към улицата. Така стават по-удобни за майсторите, които отварят дюкяните си пряко към клиентите. Улиците са тесни, а характерно издадените втори етажи на къщите усилват представата за това.

Такова е описанието и на Занаятчийската чаршия в центъра на “Етъра”. На нея, отляво и отдясно са наредени спретнати работилници, в които може да видите, опитате и закупите току що произведените стоки. Както на времето, така и сега майсторът сам произвежда и продава изделията си. По тази къса калдаръмена пътека са представени 16 от известните занаяти на местното население – дърворезбарство, грънчарство, бакърджийство, хлопкарство, фурнаджийство, шекерджийство, тъкачество, сарачество, ножарство, мутафчийство, иконопис, коларство, железарство, кожухраство, куюмджийство и производство на музикални инструменти.

Стига да имате желание, можете да се изучите някои от тях, тъй като майсторите провеждат курсове. Имайте предвид, че повечето правят това извън активния сезон и местата за обучение са ограничени. Ако нямате възможност да посетите някой от обученията, но въпреки това желаете да вникнете по-дълбоко в определен занаят, можете да го сторите през почивните дни на лятото. Тогава всяка седмица се провеждат различни демонстрации на домашни професии. На някои от традиционните празници, пък, специалисти от цяла България издават тънкостите в уменията си, наред с висококачествената продукция.

Освен магията на българските майстори в комплекса може да видите уникалната за страната ни колекция от технически съоръжения, задвижвани от вода – точило, тапавица, стругове, воденици, валявици и други. Тя има статут на една от най-добре организираните сбирки от подобно естество в Европа. Към нея принадлежат 10 обекта, а най-важната подробност за тях е, че всички работят, както е било едно време. Една от особеностите на местността е действащата вадищна система, върху чиято основа е изградена експозицията.

Музейната част на “Етъра” се помещава в няколко къщи, разпръснати из резервата. Пресъздадени са типичните за областта къщи с непретенциозно обзавеждане. Има образец и на богаташка къща като тази на Петър Саков – виден габровски търговец. Горните етажи на някои от работилниците също са отворени за посетители. Може да са насладите на чаша кафе в автентично възрожденско кафене. Други ателиета са статични и служат само като образец на старовремските занаятчийници. В тях можете да видите всичките пособия и материали, нужни за производството на съответните изделия.

Една от най-интересните постройки е тази на църквата “Св. Богоявление” с училището. Тя е копие на храм от с. Радовци от 1868 г. и интересното за нея е, че съчетава българска къща, култова сграда и училище. Освен до нея по пътеките са разположени чардаци, под които може да се запознаете с бита и културата на населението през тези времена. Има изложени и копия на характерните транспортни средства. Няма как да пропуснете и прочутата часовникова кула по пътя си за Чаршията, а по цялото протежение на комплекса приказката допълват притоците на река Янтра.

Освен за туризъм “Етъра” може да се превърне в любимо място на вашите деца. От 2013 г. е обособен детския кът към комплекса, който да предаде неповторимата българска култура на следващите поколения. По достъпен и атрактивен начин са представени занаятите и традициите, които са изключително занимателни за малчуганите. Наред с ежедневните кръжоци са обособени различни детски конкурси, които се превръщат в празник – конкурси за изработка на сурвакници, мартеници и плашила. През май се провежда и пленер на детската рисунка.

И не на последно място идва ред на традиционния “Панаир на занаятите”, който се организира тук ежегодно. Първите петък, събота и неделя от септември са на разположение на майсторите от цялата страна, да покажат своите умения и изработки. Единствените условия пред кандидатите за участие са: да са използвани традиционни инструменти или ръчна изработка, както и да са свързани с изработката на материали и изделия за съответния занаят.

Освен силните препоръки да посетите архитектурно-етнографския комплекс “Етъра”, ние апелираме да не пропуснете да разгледате и околността, защото региона на Габрово е изключително богат в природно, духовно и културно отношение. На около 3 км нагоре от тук се намира Соколския манастир. Въпреки, че е толкова близо до една от най-емблематичните български забележителности, той често бива пропускан. А той е една невероятна комбинация между духовно и природно величие.

„Етъра“ е един от 100-те национални туристически обекта.

Интересни места наоколо, които да посетите

АЕК „Етъра“ – връх Шипка град Габрово (кв. Ябълка) – връх Бузлуджа Национален парк-музей – „Връх Шипка“ Музей на образованието Дом на хумора и сатирата – град Габрово Архитектурно-исторически резерват „Боженци“ Узана – географски център на България Храм-паметник „Рождество Христово“ – Шипченски манастир – гр. Шипка

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.