село Железница – вр. Черни връх

 • Категория: Пешеходни маршрути
 • Сезон:
 • Област: София Град
 • Планина: Витоша
 • Начална точка: с. Железница( 42.533831, 23.366232 )
 • Крайна точка: вр. Черни връх( 42.563641, 23.278647 )
 • Денивелация: 1258 м1021 м - 2279 м
 • Дължина: 9 км
 • Времетраене: 4:00 часа
 • Информация: 11.07.2020
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Маршрутът от село Железница до Черни връх (2290 м) е интересен, донякъде разнообразен и преди всичко красив. Някои казват, че е най-живописното изкачване на първенеца на Витоша. Засега и според мен е така, но все още не съм го изкачвал по южните маршрути. Разбира се, преди да тръгнете трябва да имате предвид, че този преход преодолява близо 1300 метра положителна денивелация. Преценете добре физическите си сили и имайте предвид, че трябва и да се слиза някак, като най-близката точка след това е хижа Алеко.

До село Железница се стига както с автомобил, така и с редовен градски транспорт (Линии 69, 70 и 98). Маркировката е доста добра и трудно ще я объркате. Лентовата е син цвят, а заедно с нея се движи зимната колова маркировка. Маршрутът е открит през по-голямата си част, само в по-ниската част на няколко пъти вървим в гора. Теренът е основно почвен, като в по-високите части на Витоша от време на време е каменист. Имаше само два чучура по маршрута – единият беше пресъхнал, а другият но не зная колко е надежден. Евентуално може да ви разрешат да си налеете вода на спортната база „Академик“ (хижа Физкултурник), но не знам дали да разчитате на това. След това може да си купите чак на заслон Черни връх. Опасни участъци няма.

От Железница до хижа Физкултурник

Хижа Физкултурник всъщност е старото име на учебната база „Проф. Иван Стайков“. За да не се бъркате, има четири имена, под които може да я срещнете – ПУСБ „Проф. Иван Стайков“, учебна база „Академик“, хижа Физкултурник, хижа Купена. Аз ще я наричам Физкултурник тук, защото е най-използваното наименование.

Тръгваме от площада при кметството на село Железница по маршрута за Черни връх. Минаваме по моста и веднага вляво ще видим табели, сочещи през малкото паркче край реката. Като излезем на главния път, завиваме надясно и почти веднага излизаме от него вляво по коларски път. Има табели и няма как да пропуснете. Наклонът първоначално е плавен и не се задъхваме толкова много. След двайсетина минути излизаме до обширен кът за отдих, където пътят се разклонява и трябва да следваме десния ръкав. Малко след това има нов разклон, на който си държим по главния път. След няма и десетина минути навлизаме в гора, като малко преди нея пътят се разклонява и ние следваме вляво. Общо дотук е около 45 мин.

С началото на гората слагаме и началото на мъките. Наклонът осезаемо се увеличава и така е чак до Физкултурник. През гората няма много за описване и след 30-40 минути изкачване излизаме от нея. А сме минали само километър. Оттук до Черни връх сме изцяло на открито. Продължаваме нагоре и първите красиви гледки по маршрута се откриват встрани и зад нас. Дори в не толкова ясно време различаваме Рила отляво, Плана и Средна гора зад нас, а Стара планина е там в далечината. Тук ще отбележа, че маркировката не върви по черния път, а излиза от него по пътеки през хвойната. Но дори да изберете пътя, пак ще стигнете до Физкуктурник. Това отнема час, а може би повече, след излизането от горския пояс. Тук е идеално място за по-дълга почивка. Общо от Железница до тук е около 2:30 часа преход.

От хижа Физкултурник до Черни връх

Тръгваме по пътеката от другата страна на Физкултурник. Пред нас вече се вижда Големия Резен (2276 м) зад който е нашата цел. Оттук насетне преходът една идея по-облекчен. Наклонът е по-плавен и до Черни връх беше истинско удоволствие. След двайсетина минути има разклон, който внимаваме да не пропуснем. Пътеката се разделя на две, като по десния ръкав тръгва жълтата маркировка към хижа Алеко, а по левия продължава нашият син маршрут до най-високия връх на Витоша.

Оттук пътеката става по-камениста. Подсичаме върховете Карачаир (2208 м) и Скопарник (2226 м) и след половин час излизаме на разклона, където отляво идват маршрутите от селата Чуйпетлово и Ярлово. Следва кратко изкачване, ново водоравно ходене и накрая финалното кратко изкачване. След около 4 часа преход достигаме от Железница до Черни връх.

Тъй като до витошкия първенец има много маршрути, имам богат избор за слизане. След това изкачване аз продължих към Владая, слизайки през хижа Кумата, след това през Златните мостове и надолу до селото. Най-близкият вариант обаче са слизането до хижа Алеко и това до близкия хотел Морени. Може да се слезе също така до селата Бистрица, Ярлово, Чуйпетлово, Кладница, Рударци, Владая, както и до столичните квартали Княжево, Бояна, Драгалевци и Симеоново. Разбира се, може да слезете по същия маршрут от Черни връх до Железница.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

село Железница – село Бистрица село Железница – вр. Черни Връх – кв. Княжево село Плана (мах. Елата) – връх Манастирище село Бистрица – Черни връх – село Железница Крепост Урвич и манастир Св. Николай Летни село Бистрица – хижа Алеко село Бистрица – хижа Алеко – кв. Бояна село Бистрица – хижа Алеко (през Бистришко бранище)

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.