село Планиново – връх Вишеград

 • Категория: Пешеходни
 • Сезон:
 • Област: Хасково
 • Планина: Сакар
 • Начална точка: с.Планиново( 41.954785, 26.373819 )
 • Крайна точка: вр.Вишеград( 41.992204, 26.327171 )
 • Денивелация: 405 м432 м - 837 м
 • Дължина: 9 км
 • Времетраене: 2:30 часа
 • Информация: 25.03.2017
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

До връх Вишеград няма туристически маршрути, защото е военна зона, но има доста пътища, които водят до там. Така или иначе, до най-високия връх на Сакар няма да стигне никой, но все пак за някои от малкото ентусиасти ще предложа трака. Реших да го направя от село Планиново, защото беше сравнително умерен като дължина и беше една идея по-удобно откъм Ямбол. Може би най-популярният изходен пункт за изкачването му е „звездата“ – кръстовище между селата Българска поляна, Дрипчево и Черепово, но преходът оттам е дълъг около 17 км в едната посока. Най-лесно пък разбрах, че било от село Костур, но на мен ми идваше далечко.

Изходната ни точка беше село Планиново, в югоизточната част на Сакар планина. Страхотно спокойствие цари там, но пък и страхотна разруха, за жалост. За разлика от съседното село Устрем, което е доста живо, тук почти не се усещаше живот. Поне пътят до тук е добър. Няма дупки и макар от Устрем нататък да е тесен, няма никакви проблеми.

Маршрутът е много лесен и единствено дължината може да ви замисли ако не сте в най-добрата си форма. Но от тук е само 9 км в едната посока. Денивелацията не се усеща изобщо. Туристическа маркировка няма, но и няма начин да се объркате, защото се върви по стар римски път, който няма никакви отклонения. През по-голямата си част е каменисто, но в последните километри до Вишеград обръща на мек черен път. Основно се движим през Сакарската гора, но пътят е доста широк и е сравнително на открито, а последните 2-3 км преходът се движи извън гората. Вода няма по маршрута, така че се запасете.

От табелата за край на село Планиново продължаваме по пътя в посока село Дервишка могила. След почти километър ще видим широк разклон, откъдето тръгва път през гората. Тук завиваме надясно и тръгваме по него. Няма особено много за описване, затова няма да изпадам в излишни подробности. Само направо, което в някои моменти е криволичене, но никъде няма отклонения. След 3.5 км вървене достигаме до две панорамни скали, които са може би най-забележителното нещо от маршрута. Наистина, гледката от тях е доста привлекателна.

Следва още почти толкова ходене, докато достигнем до следващата по-интересна гледка. Тук се открива панорама към Източните Родопи, а след завоя вече виждаме и самия връх Вишеград, върху който си личи поделението. Още 2.5 км и сме в края на маршрута ни, пред портала за автомобили. През него може да се мине, но още 100-200 метра, докато не се стигне до главния портал на военната база, където има и камери. Разбира се, че не ни пуснаха, колкото и да изглеждахме безобидни, а доколкото разбрахме са ни видели доста отдавна, така че няма скрито-покрито.

Ами, задоволяваме се с това и просто отмятаме връх Вишеград и Сакар планина като изкачени. Ако пък сме тръгнали на преход без посока, можем да слезем до „звездата“, до село Костур, та дори до Тополовград по асфалта.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

Тракийска куполна гробница – с. Мезек Средновековна кропост – с. Мезек

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.