село Габра – връх Попов дял

Възникна грешка. Моля опитайте отново. Достъпът до Вашите координати е отказан. Моля, позволете го, презаредете страницата и опитайте отново. Информация за локацията не е налична. Няма връзка или връзката с интернет е много слаба, за да се изпълни заявката. Моля опитайте отново. Неочаквана греша. Моля опитайте отново. Вашият браузър не поддържа тази функция
 • Категория: Пешеходни
 • Сезон:
 • Област: София Област
 • Планина: Средна гора
 • Начална точка: с.Габра( 42.554060, 23.592708 )
 • Крайна точка: вр.Попов дял( 42.560478, 23.564286 )
 • Денивелация: 338 м852 м - 1190 м
 • Дължина: 3.5 км
 • Времетраене: 1 часа
 • Информация: 13.02.2016
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0м 0м 0м 0м 0м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Този маршрут за достигане на връх Попов дял (1190 м) е много лесен и може да бъде определен повече като разходка из гората, отколкото изкачване на първенец на планина. Кратък е със своите 3.5 км, но и малкия и плавен наклон прави преминаването му възможно за по-малко от час. Подходът му откъм село Габра е може би най-краткия от възможните. Записали сме го като пролетен, въпреки че го изминахме в средата на февруари, тъй като условията си бяха точно пролетни – леко преваляване, влага, мъгла и редки остатъци от сняг.

Тръгването не е точно от селото, а от една мина за въглища на около 3 км извън него в посока София. Върви се по широк черен път, който стига чак до върха, заради което сме записали и маркировката като добра, въпреки че почти няма такава. Няма много за описание, тъй като следването на основния път, без отклоняване по ръкавите му, ще ви отведе до горе. Единствено при разклон 4 има възможност за объркване, тъй като лично на нас ни изглеждаше, че лявото отклонение е “по-видимо” и изглежда като основния път, но всъщност слиза надолу и затова трябва да продължим по дясното, което си върви право нагоре. Малко по-нагоре, на няколкостотин метра от върха, от гората излиза червена маркировка, която ни съпътства до горе и си продължава по пътя след това.

Означението на самия връх е много малко, оградено от по-големи камъни като огън за къмпинг. Една ръждясала табела е също го обозначава, както и две три сини марки по дърветата. Иначе, точно до триангулачния знак има изградено интересно параклисче в едно дървено табло, закачено на дърво. Когато се отвори таблото, вътре се забелязват няколко икони и надписи. Ако решите да не се връщате към село Габра, може да слезете от връх Попов дял към Долнопасарелския манастир край село Долни Пасарел.

Не забравяй планинската застраховка!Имаш 10% ОТСТЪПКА с промо код TRIPSJOURNAL от застраховка Парана – най-удобната туристическа застраховка!
Активираш, когато ти потрябва, без да ходиш до офиси. Купи ТУК!

Интересни места наоколо, които да посетите

Долнопасарелски манастир – връх Попов дял Екопътека „Лозенска планина“ (с.Долни Лозен – вр.Половрак – с.Долни Пасарел) Крепост Урвич и манастир Св. Николай Летни в.з. Герман – Германски манастир „Св. Иван Рилски“ парк Камбаните – местност Зли камък (и обратно) с.Железница – с.Бистрица махала Елата – връх Манастирище с.Бистрица – х.Алеко- кв.Бояна

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.