село Лозен – връх Половрак – връх Попов дял

 • Категория: Пешеходни маршрути
 • Сезон:
 • Област: София Град
 • Планина: Средна гора
 • Начална точка: с. Лозен( 42.595376, 23.507147 )
 • Крайна точка: вр. Попов дял( 42.560434, 23.564301 )
 • Денивелация: 443 м747 м - 1190 м
 • Дължина: 11 км
 • Времетраене: 3:00 часа
 • Информация: 25.05.2020
 • Източник: pbaruh
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Село Лозен е един от изходните пунктове за изкачване на връх Попов дял (Попов дел, 1190 м) в Лозенска планина. Преходът от тук обаче е доста дълъг. Връх Попов дял е най-високият връх в този дял на Средна гора. По пътя за него се намира доста по-популярният връх Половрак, който открива разкошна панорама към София и Витоша. Преходът е супер подходящ и за преминаване с колело. Оценен е със „средна“ трудност единствено заради дължината, която с връщането изисква добра физическа подготовка.

От Лозен до връх Попов дял

Началото на прехода до връх Попов дял е от учебния център на БЧК в края на село Лозен. До там може да се стигне с автомобил или с автобус №5, чиято последна спирка е на около километър от БЧК. Тръгваме по улица вдясно, която след около 200 м преминава в черен път и така продължава до Лозенския манастир. Тук е единствената вода по пътя. Малко преди входа на манастира черен път продължава надясно, следват леки изкачвания, поляни с гледка към Витоша, пресичане на гора, и се достига до разклона за връх Половрак. Има голяма ясна табела, която показва, че връх Полорак е надясно. Ако желаете, може да си го оставите за навръщане. Да бъде нещо като черешката на тортата, защото най-хубавата гледка по маршрута е от него.

До тази точка пътеката почти съвпада с Лозенската екопътека и маркировката е относително добра. След това през цялото време се движим по черни пътища, маркировката (червена) е много нарядко и трудно би могло да се разчита на нея. На доста места нашият черен път се пресича от други, така че е препоръчително да се следва трака. Следващите 4.5 км се движим почти по равно, все пак с леко слизане. Последният километър представлява само изкачване до излизането на „билото“ около връх Попов Дял. Върхът е скрит сред дървета и трябва да се внимава да не бъде пропуснат (има табелка) и да се слезе до село Габра.

Ако не желаете да връщате по същия път до село Лозен, може да продължите от връх Попов дял към село Габра. Другият вариант е да се върнете до връх Половрак и да слезете към село Долни Пасарел по Лозенската екопътека.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

Екопътека „Лозенска планина“ (село Лозен – връх Половрак – село Долни Пасарел) в.з. Герман – Германски манастир „Св. Иван Рилски“ Крепост Урвич и манастир Св. Николай Летни Долнопасарелски манастир – връх Попов дял село Герман – връх Бачул – връх Лалина могила – връх Половрак село Габра – връх Попов дял парк Камбаните – местност Зли камък (и обратно) село Бистрица – хижа Алеко (през Бистришко бранище)

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.