Долнопасарелски манастир – връх Попов дял

 • Категория: Пешеходни маршрути
 • Сезон:
 • Област: София Област
 • Планина: Средна гора
 • Начална точка: Долнопасарелски манастир( 42.527445, 23.541525 )
 • Крайна точка: вр. Попов дял( 42.560293, 23.564236 )
 • Денивелация: 445 м745 м - 1190 м
 • Дължина: 5.25 км
 • Времетраене: 1:30 часа
 • Информация: 25.01.2020
 • Източник: injzorgo
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Този маршрут за изкачване на първенеца на Лозенската планина (Средна гора) връх Попов дял (1190 м) не е много дълъг и е с плавни изкачвания. Идеален е за еднодневна разходка край София. Началната точка е Долнопасарелския манастир „Св. св. Петър и Павел“ край село Долни Пасарел (~5 км). До нея може да се стигне и с кола. След Пасарел по главния път в посока Самоков, има отбивка по стария път, преди да се изгради язовир Искър. Пътят е черен, но проходим с по-висок лек автомобил. Ако все пак имате притеснения за колата си, може да я оставите в началото на черния път, но ще си удължите ходенето с още 3 км в посока. Паркираме колата където намерим от лявата страна на течението на река Искър, прекосяваме реката по малко дървено мостче и се озоваваме пред църквата. Има табела, че работи събота и неделя, но когато минахме (събота) беше затворена.

Накратко – маркировката е лоша, теренът е предимно почвен, редуват се гористи и открити местности, няма вода по маршрута. Единствената опасност е да се залутате, тъй като има предпоставки, затова е добре да имате зареден GPS трака. И внимавайте през ловния сезон!

Изкачване на връх Попов дял

Малко след църквата започва добре отъпкана пътека, която на картите е маркирана с червена маркировка чак до връх Попов дял, но реално, доста нарядко, има синя такава. Малко по навътре се забелязват и жълти парцалчета вързани по клоните. Пътеката редува сенчести гори и открити места. Отляво, над нас е връх Калето където има останки на средновековна крепост. До нея може да се стигне от разклон на 30-40 мин от началото на маршрута. Ако имате време и желание, от разклона до крепостта са около километър в посока по относително равен терен и по-трудна камениста част точно в подножието. 

След разклона за крепостта продължаваме и теренът става все по-открит, а маркировка вече няма. Следваме коларски път използван от дървосекачи и ловци, проходим за доста сериозни офроуд машини. Към края на откритата местност трябва да внимаваме, тъй като все още няма маркировка, а има няколко кръстовища и разклонения на няколко коларски пътя. Хубаво е да следвате GPS трака, за да не тръгнете по грешния път. 

След това навлизаме в гориста местност. Тук вече се появява в червената маркировка, която е добре видима и лесна за следване. Тази маркировка, без особени затруднения и опасни участъци, ни отвежда до връх Попов дял. Все пак трябва да сме внимателни. Както виждате на снимките, срещнахме притеснителни следи. Също така по време на ловния сезон, има доста ловци. Добре е да имаме нещо цветно и добре различимо, за да не стане инцидент. Ако не искате да се връщате обратно към Долни Пасарел, може да слезете от Попов дял към село Габра. Другият вариант е маршрутът към село Лозен.

Приятна разходка!!!

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

село Габра – връх Попов дял село Лозен – връх Половрак – връх Попов дял Екопътека „Лозенска планина“ (село Лозен – връх Половрак – село Долни Пасарел) Крепост Урвич и манастир Св. Николай Летни село Плана – връх Манастирище в.з. Герман – Германски манастир „Св. Иван Рилски“ село Герман – връх Бачул – връх Лалина могила – връх Половрак село Плана (мах. Елата) – връх Манастирище

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.