Музей на историята на физическата култура и спорта в националния стадион “Васил Левски”

 • Категория: Музеи
 • Област: София Град
 • Населено място: гр.София
 • Планина:
 • Координати: 42.68603, 23.33205
 • Уебсайт: http://www.nsb.bg/sport-museum
 • Адрес: Бул. Евлоги и Христо Георгиеви 38
 • Телефон: +359 2 930 0754
 • Работно време: 10:00-12:00 14:00-17:00
 • Почивни дни:

  събота, неделя

 • Входна такса:

  1 лв.

 • Беседа: няма
 • Достъпност:
Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Места наблизо

Подробна информация

Националният стадион “Васил Левски” е построен през 1953 г. На неговото място преди това са били две спортни игрища – стадион “Левски”, където е играл едноименният футболен клуб и стадион “Юнак”, който дотогава е служил за национален стадион. В Средата на 20 в. се заражда идеята за построяването на многофункционален комплекс. Няколко години по-късно проекта е реализиран и капацитетът му по това време е 80 000 души. Така остава до 1998 г., когато започва реконструкция, за да може обектът да изпълнява изискванията на УЕФА. След известни трудности по осъществяването строежът е завършен и стадионът официално открит с футболна среща между България и Хърватия, а капацитетът е намален почти двойно.

Днес в него се съхраняват ценни материали и отличия, които са свидетелство за българските успехи в спорта, което му отрежда място в списъка на 100-те национални туристически обекта. За жалост колекцията не е толкова богата, колкото са спортните успехи на нашите състезатели, тъй като музеят разчита главно на дарени от спортистите вещи и награди. Въпреки всичко такива не липсват и можем да свържем сбирката с успехите на имена като Христо Стоичков, Георги Аспарухов – Гунди, Дан Колов, Тодор Симов, Диана Йоргова, Весела Лечева, Владимир Стойчев, Здравка Йорданова и много други.

Над 500 документа, снимки и предмети са свързани с началото на българския спорт. Те представят началото на първите спортни обединения – клубове, организации и туристически дружества. Една от най-ценните придобивки на музея е оригинална снимка от 1894 г. на група швейцарски учители по гимнастика, които са поканени да преподават в различни български училища. На практика тези учители поставят началото на модерния спорт в страната.

Футболните фенове могат да видят в изложбата фланелка на великия Христо Стоичков, считан за най-добрия български футболист и един от най-добрите играчи в световната футболна история, отличен с най-голямата индивидуална награда “Златна топка” през 1994 г. Друг легендарен футболист е Георги Аспарухов – Гунди, който ни напуска в зенита на своята кариера – само на 28 години. Въпреки, че не доиграва голяма част от футболната си кариера той е обявен за най-великия български футболист на 20 в. В музея е изложен оригинален негов екип, както и капитанската му лента. Друг изявен играч е Манол Манолов, който дарява бронзовия си олимпийски медал от игрите в Мелбърн през 1956 г., когато България побеждава Индия в мача за третото място. Изключително интересна е изработената от футболиста Никола Димитров – Фъц парцалена топка от 30-те години на миналия век.

Особено ценни експонати за музея са даренията на големия волейболист Тодор Симов. Волейболното величие от 40-те и 50-те години на 20 в. програми, медали и отличия от период, в който са постигнати първите значителни успехи в българския волейбол.

Няколко олимпийци също предоставят свои вещи на Националния музей на спорта. Освен Манол Манолов можем да видим сребърни олимпийски медали на атлетките Диана Йоргова и Йорданка Благоева. Йоргова печели сребро в скока на дължина на олимпиадата Мюнхен 1972 г. Йорданка Благоева също печели сребро през 1972 г. в Мюнхен в дисциплината висок скок, а на следващата олимпиада в Монреал отново се качва на почетната стълбичка за бронзов медал, който също се намира в музея. От игрите в Монреал има изложен още един бронз – този на Красимира Гюрова, която е част от баскетболния отбор на България в годината, когато за пръв път баскетболът влиза в олимпийската програма.

Фигуристите Албена Денкова и Максим Ставийски също подаряват бронзовите си медали от световното първенство във Вашингтон (САЩ) през 2003 г., който е исторически първи за страната от световни първенства.

Освен всичко изброено досега тук е изложено копие на първия български велосипед. Заедно с него са показани вещи и награди на великите борци Дан Колов и Никола Петров. Един изключително стар и ценен експонат е костюм за фехтовка на наш олимпиец от игрите в Амстердам през 1928 г. Има отделен кът и за почитателите на алпинизма, където са показани предимно вещи на Христо Проданов – първият българин покорил Еверест. Редом до всички тези елементи от колекцията са още много екипи, купи и отличия спечелени от спортистите на България.

Възникна грешка. Моля опитайте отново. Достъпът до Вашите координати е отказан. Моля, позволете го, презаредете страницата и опитайте отново. Информация за локацията не е налична. Няма връзка или връзката с интернет е много слаба, за да се изпълни заявката. Моля опитайте отново. Неочаквана греша. Моля опитайте отново. Вашият браузър не поддържа тази функция

Места наоколо, които да посетите

Национален дворец на културата Храм-паметник „Александър Невски“ Етнографски институт с музей при БАН – град София Национална художествена галерия Военноисторически музей кв. Драгалевци – вр. Черни връх – кв. Симеоново кв.Бояна – м.Балабана кв.Бояна – Боянски водопад – Боянско езеро

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.