Музей на историята на физическата култура и спорта в националния стадион “Васил Левски”

 • Категория: Музеи
 • Област: София Град
 • Населено място: гр.София
 • Планина:
 • Координати: 42.68603, 23.33205
 • Уебсайт: http://www.nsb.bg/sport-museum
 • Адрес: Бул. Евлоги и Христо Георгиеви 38
 • Телефон: +359 2 930 0754
 • Работно време: 10:00-12:00 14:00-17:00
 • Почивни дни:

  събота, неделя

 • Входна такса:

  1 лв.

 • Беседа: няма
 • Достъпност:
Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация

Националният стадион “Васил Левски” е построен през 1953 г. На неговото място преди това са били две спортни игрища – стадион “Левски”, където е играл едноименният футболен клуб и стадион “Юнак”, който дотогава е служил за национален стадион. В Средата на 20 в. се заражда идеята за построяването на многофункционален комплекс. Няколко години по-късно проекта е реализиран и капацитетът му по това време е 80 000 души. Така остава до 1998 г., когато започва реконструкция, за да може обектът да изпълнява изискванията на УЕФА. След известни трудности по осъществяването строежът е завършен и стадионът официално открит с футболна среща между България и Хърватия, а капацитетът е намален почти двойно.

Днес в него се съхраняват ценни материали и отличия, които са свидетелство за българските успехи в спорта, което му отрежда място в списъка на 100-те национални туристически обекта. За жалост колекцията не е толкова богата, колкото са спортните успехи на нашите състезатели, тъй като музеят разчита главно на дарени от спортистите вещи и награди. Въпреки всичко такива не липсват и можем да свържем сбирката с успехите на имена като Христо Стоичков, Георги Аспарухов – Гунди, Дан Колов, Тодор Симов, Диана Йоргова, Весела Лечева, Владимир Стойчев, Здравка Йорданова и много други.

Над 500 документа, снимки и предмети са свързани с началото на българския спорт. Те представят началото на първите спортни обединения – клубове, организации и туристически дружества. Една от най-ценните придобивки на музея е оригинална снимка от 1894 г. на група швейцарски учители по гимнастика, които са поканени да преподават в различни български училища. На практика тези учители поставят началото на модерния спорт в страната.

Футболните фенове могат да видят в изложбата фланелка на великия Христо Стоичков, считан за най-добрия български футболист и един от най-добрите играчи в световната футболна история, отличен с най-голямата индивидуална награда “Златна топка” през 1994 г. Друг легендарен футболист е Георги Аспарухов – Гунди, който ни напуска в зенита на своята кариера – само на 28 години. Въпреки, че не доиграва голяма част от футболната си кариера той е обявен за най-великия български футболист на 20 в. В музея е изложен оригинален негов екип, както и капитанската му лента. Друг изявен играч е Манол Манолов, който дарява бронзовия си олимпийски медал от игрите в Мелбърн през 1956 г., когато България побеждава Индия в мача за третото място. Изключително интересна е изработената от футболиста Никола Димитров – Фъц парцалена топка от 30-те години на миналия век.

Особено ценни експонати за музея са даренията на големия волейболист Тодор Симов. Волейболното величие от 40-те и 50-те години на 20 в. програми, медали и отличия от период, в който са постигнати първите значителни успехи в българския волейбол.

Няколко олимпийци също предоставят свои вещи на Националния музей на спорта. Освен Манол Манолов можем да видим сребърни олимпийски медали на атлетките Диана Йоргова и Йорданка Благоева. Йоргова печели сребро в скока на дължина на олимпиадата Мюнхен 1972 г. Йорданка Благоева също печели сребро през 1972 г. в Мюнхен в дисциплината висок скок, а на следващата олимпиада в Монреал отново се качва на почетната стълбичка за бронзов медал, който също се намира в музея. От игрите в Монреал има изложен още един бронз – този на Красимира Гюрова, която е част от баскетболния отбор на България в годината, когато за пръв път баскетболът влиза в олимпийската програма.

Фигуристите Албена Денкова и Максим Ставийски също подаряват бронзовите си медали от световното първенство във Вашингтон (САЩ) през 2003 г., който е исторически първи за страната от световни първенства.

Освен всичко изброено досега тук е изложено копие на първия български велосипед. Заедно с него са показани вещи и награди на великите борци Дан Колов и Никола Петров. Един изключително стар и ценен експонат е костюм за фехтовка на наш олимпиец от игрите в Амстердам през 1928 г. Има отделен кът и за почитателите на алпинизма, където са показани предимно вещи на Христо Проданов – първият българин покорил Еверест. Редом до всички тези елементи от колекцията са още много екипи, купи и отличия спечелени от спортистите на България.

Интересни места наоколо, които да посетите

Национален дворец на културата Храм-паметник „Александър Невски“ Етнографски институт с музей при БАН – град София Национална художествена галерия Военноисторически музей кв. Драгалевци – вр. Черни връх – кв. Симеоново кв. Бояна – местност Балабана кв. Бояна – хижа Момина скала – местност Копитото

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.