кв. Драгалевци – вр. Черни връх – кв. Симеоново

 • Категория: Пешеходни маршрути
 • Сезон:
 • Област: София Град
 • Планина: Витоша
 • Начална точка: кв. Драгалевци( 42.628905, 23.309104 )
 • Крайна точка: вр. Черни връх( 42.563781, 23.278399 )
 • Денивелация: 1512 м806 м - 2318 м
 • Дължина: 21 км
 • Времетраене: 9 часа
 • Информация: 18.08.2019
 • Източник: pvaleriev
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Този кръгов маршрут съчетава две от най-предпочитаните пътеки от подножието на Витоша към Черни връх, които не изискват използването на лифт или кола, за достигане на най-високата точка на планината. Това са отсечките Драгалевци–Черни връх и Симеоново–Черни връх. Преходът е много дълъг, така че не тръгвайте ако не сте физически подготвени. При лежерно и спокойно темпо, походът би отнел между 7 и 9 часа. Иначе няма нищо сложно технически. Върви се предимно по меки горски пътеки с умерен наклон, който на моменти се увеличава. Преодоляна денивелация в посока е 1510 м. Маркировката е доста добра, като на качване е червена, а на слизане е жълта. Само участъка от горната станция на Драгалевския лифт почти до Черни връх се движим без маркировка, но там няма как да не се оправите, особено ако сте в почивни дни, защото пътят е широк има много хора. По-голямата част е на сянка. Вода има на няколко места по маршрута, горе-долу на всеки 1:30-2 часа. Опасни участъци няма, а съвсем преди Черни връх има едни местенца, които се заблатяват, но просто имайте високи обувки.

Записаният маршрут започва от спирката на автобусна линия №64 „кв. Драгалевци“ (0835), в посока Зоопарка и завършва на спирката на линия №98 „кв. Симеоново“ (0899), отново в посока Зоопарка. Избрани са точно съответните две линии, тъй като те предоставят ежедневен достъп до Витоша, а не само в почивни дни. Вариант за скъсяване е да стигнете до долната станция на Драгалевския лифт с автобус №93 или с автомобил. Ако изберете да сте с кола, долу има описание как да се върнете до Драгалевци.

Нагоре към Черни връх

Този дълъг, но красив преход започва от малкото площадче на кв. Драгалевци, където е отлично място да паркирате вашия личен автомобил, в случай, че не сте използвали градски транспорт. От тук се поема по ул. Генерал Ковачев, падаща се вдясно на площада и се продължава все по нея нагоре, докато не срещнете приветстващата табела на природен парк Витоша. Продължава се право напред, като от това място започва и отличната маркировка, водеща към Черни връх, която е червен цвят. Върви се изцяло през гора, като на места се пресича пътя, водещ към хижа Алеко. Това не представлява никакъв проблем, тъй като е отлично видимо къде продължава пътеката.

Пътеката криволичи сред дърветата и рядко предоставя някаква гледка. За сметка на това е като горска приказка. Понякога има доста разклоняващи се пътеки и макар повечето да се събират след известно време, внимавайте за маркировката, че тук-таме се намира някоя, която води надалеч. Като цяло лесно се следва маркираната. След последната станция на лифта, маршрутът продължава по широкия път, който достига до Черни връх от хотел Морени.

Надолу към Симеоново

На връщане може безпроблемно да се слезе по прекия път от Черни връх към хижа Алеко, който представлява едно леко отклонение вдясно от главния път, точно на лекото завойче, тъй като стръмнината му не представлява трудност на слизане. След хижата се поема наляво от крайната станция на Симеоновоския лифт, като се върви малко по павирания път и се свива надясно от него по указателната таблека за кв. Симеоново. Надолу маркировката, която в този случай е жълта, е отлична и няма как да бъде сгрешен пътя, тъй като тя е съпътствана от изобилие от табели и дори оранжеви стрелки, направени със спрей по камъните и дърветата.

За тези с кола

В крайния участък от гората, точно когато вече са започнали беседките и пейките за отдих над Симеоново, не се продължава напред по черния път от трошен камък, а се спазва оранжевата маркировка със спрей, която води наляво тя маркира маршрута на популярното състезание за обиколка на планината „Витоша 100“ и ще ви отведе право на ул. Генерал Ковачев, откъдето може да се върнете към паркинга на долната станция на Драгалевски лифт или на малкото площадче в Драгалевци. Това връщане към колата ще ви отнеме едни допълнителни 2 км и общата дължина на похода ви ще излезе към 21 км.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

кв. Драгалевци – връх Вълчата скала кв. Бояна – местност Балабана кв. Бояна – местност Копитото кв. Бояна – Боянския водопад – кв. Бояна кв. Бояна – хижа Камен дел кв. Бояна – хижа Момина скала – местност Копитото хотел Морени – връх Черни връх хотел Морени – връх Черни връх (кръгов)

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.