Крепост Сторгозия – хижа Среброструй

 • Категория: Пешеходни маршрути
 • Сезон:
 • Област: Плевен
 • Планина:
 • Начална точка: кр. Сторгозия( 43.384833, 24.625783 )
 • Крайна точка: х. Среброструй( 43.344741, 24.651736 )
 • Денивелация: 158 м40 м - 198 м
 • Дължина: 9.25 км
 • Времетраене: 3:00 часа
 • Информация: 16.02.2020
 • Източник: ceci4
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Екопътеката между късноантичната крепост Сторгозия и хижа Среброструй се намира в парк Кайлъка, град Плевен. Равнинна пътека с денивелация от 158 м (40 – 198 м) и дължина от 9.25 км в конфигурацията, записана в трака. Дължината на синята маркировка е около 7 км, но в нашият случай са добавени преход от подходящ широк паркинг в подножието на крепостта, разглеждане на същата, както и едно отклонение, което ни води към известните язовири на Тотлебеновия вал, пряко свързани с историческите събития за освобождението на Плевен от турско робство. 

Трудността е подходяща за всякакви възрасти, подготовка и екипировка, а за дължината всеки може да прецени по своите възможности. Кулминацията на екопътеката (като гледка и място за интересни снимки) е местността Попската скала между двата язовира на разстояние от 6.3 км от началото на GPS трака. Маркировката е отлична, понякога в един поглед се събират 3-4 маркера, а на разклоните има подробни табели. Маршрутът е предимно сенчест. Опасни участъци няма. 

От крепост Сторгозия до хижа Среброструй в парк Кайлъка

За началото на GPS трака съм избрал широк паркинг в близост до „язовира с лодките“ в самият парк Кайлъка, тъй като пътят за малкия паркинг непосредствено до крепостта Сторгозия е преграден с бариера и недостъпен за автомобили от години. Разстоянието до крепостта е около 800 м и щом я разгледаме се насочваме към края на празния паркинг, откъдето започва маркираната пътека. В началото минаваме покрай вилна зона, след което потъваме в гората. Като цяло пътеката минава върху единия „бряг“ на Кайлъшкия каньон, в който се вие малката река Тученица. На около 2 км от началото на синята пътека имаме разклон. Ако изберете левия път, ще слезете в каньона към изоставената къща музей на ген. Иван Винаров. По десния път продължава екопътеката. 

На 4-тият километър от пътеката е по-интересният разклон. Това е мястото, на което се отделяме от официалната маркировка и слизаме към язовирите. Вие може да продължите напред директно към хижа Среброструй, но силно препоръчваме отклонението, защото води до едни от най-интересните места в парк Кайлъка. Страхотно място за кратка почивка и/или на отсрещният бряг на язовир Тотлебенов вал може да разгледате паметника на ген. Тотлебен, а защо не и на Музея на виното, вграден в скалите, непосредствено до паметника. 

GPS тракът не преминава от другата страна и минава покрай стара неподдържана тераса в скалите, а скоро след това и на пещерата Момина дупка. Щом стигнем границата между малкия и големия язовир, търсим стръмните стълби от камък и естествени скали, които ще ни качат на върха на Попската скала, на която да си направим чудесни снимки. След това продължаваме по пътеката в гората, за да се включим не след дълго отново към синята маркировка. 

На разклона взимаме наляво, за да продължим към хижа Среброструй. Това е и по-безлюдната и по-неотъпкана част от маршрута, но не по-слабо маркирана. На 8-мия километър се включваме в асфалтиран път, който играе ролята на финалната права към хижата. 

Кратка информация за крепостта Сторгозия в парк Кайлъка

Първите следи от живот на това място датират от каменно-медната епоха (V хил. пр. н. е.). През I-III в. в близката околност съществувало светилище на богинята Диана Герметита. Тук е бил изграден храм, посветен на върховния римски бог Юпитер Оптимус Максимус. От IV в. селището Сторгозия (възникнало в пределите на днешния град) се премества и оформя като крепост върху площ от 31 дка. Издигната е защитна стена с две порти и кули. В подножието покрай реката се изграждат обществени и частни сгради. От периода IV-VI в. са запазени и реставрирани голяма старохристиянска базилика и склад за зърнени храни (хореум). Крепостта е разрушавана в края на VI в. от настанилото се в района славянско население. 

Особено интензивен е животът в Сторгозия по времето на Второто българско царство (XII-XIV в.). Средновековното селище придобива градски характер с развити занаяти и търговия. С името Плевен за първи път е споменато през 1270 г. в грамота на маджарския крал Стефан V. Археологическите проучвания започват през 1905 г. Най-интензивни са през периода 1960-1981 г.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

Панорама „Плевенска епопея“ Екопътека „Чернелка“ Музей „Васил Левски“ Къкринското ханче Екопътека „Искър-Панега“

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.