Паметник на Христо Ботев и неговата чета

 • Категория: Паметници
 • Област: Враца
 • Населено място: гр.Козлодуй
 • Планина:
 • Координати: 43.79797, 23.67757
 • Уебсайт:
 • Адрес: Ботев парк
 • Телефон:
 • Работно време:
 • Почивни дни:
 • Входна такса:
 • Беседа:
 • Достъпност:
Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо Галерия

Подробна информация

Всички знаем, че на датата 01.09.1939 г. Германия нахлува в Полша и поставя началото на едно от най-значимите събития в историята на света през 20 в – Втората световна война. Малцина са тези, които са запознати, че на същата дата е било планирано празничното освещаване на един от най-големите паметници на българската история. На 1-ви септември, пред Паметника на Христо Ботев и неговата чета в Козлодуй, единствен се появява зидарят Асен Илиев, който, заедно с помощта на фотограф, запечатва себе си в този дългоочакван момент.

Тези неочаквани неприятни събития помрачават радостта на козлодуйци, за които това е една много трудно осъществила се мечта, преминала през безброй перипетии, докато стане реалност. Още през първите месеци след Освобождението – на 31.05.1878 г. е положен първият опълченски кръст в района на днешния Ботев парк, където се намира и плаващия музей – Параход Радецки. Той е направен от акациево дърво и се издига на близо 4 м височина. 4 години по-късно, в парка на козлодуйския бряг, е поставен и благодарствения каменен кръст, който е издържал под натиска на времето и до днес.

Тъй като подвига на Христо Ботев и неговата чета е неописуемо голям, у жителите на град Козлодуй се формира мисълта за изграждането на още по-величествен, по-достоен паметник за едно такова дело. Основано е дружество Христо Ботев – Козлодуйски бряг, което организира грандиозна кампания за събирането на средства за монумента през 1905 г. Положен е и първия камък, но това не жегва българската държавност, която не отпуска пари за проекта.

Близо 30 години по-късно се ражда първия плод на инициативата. Благодарение на Николай Палашев и Стан Ангелов, през 1932 г. на Крушов баир, край пристанището, се създава жив паметник на Христо Ботев – неговите инициали, очертани с акациеви дървета. С даренията и труда на козлодуйци, през 1934 г. е построен читалищния дом, но средствата така и не стигат за паметник.

През 1937 г. е сменена управата на дружеството Христо Ботев – Козлодуйски бряг. Новото ръководство бързо се свързва с Дирекция на водните съобщения – гр. Русе и успява да уреди конкурси, проектиране, инженери и, най-важното, сумата от 600 000 лв. за градежа. Всеки жител на град Козлодуй полага минимум 10 дни доброволчески труд и помощ с каквото още може. Така, 2 години по-късно, е осъществена дългоочакваната мечта – завършен е Паметникът на Христо Ботев и неговата чета.

Днес той все още ни навява тежкия, но горд спомен за подвизите на възрожденците, дали живота си за Освобождението. На метри от него се намира и емблематичния за българската история Параход Радецки, където можем да видим автентични спомени от времето на Априлското въстание.

Интересни места наоколо, които да посетите

Национален музей „Параход Радецки“

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.