Вълна от подкрепа за опазването на чистата трънска природа

Трябва да призная, че наистина съм изненадан от подкрепата, която получава каузата „Трънско“. Много приятно изненадан! Тя далеч надхвърли границите на малката западна община и към нея долита ясен отзвук в глобален мащаб. Красивата природа в трънския регион успя да обедини мало и голямо от всички краища на България и света, но най-голямата тежест за бъдещето на региона си остава в гласа на трънчанина. А всички ние, които нямаме право на избирателен вот, можем само да дадем своята подкрепа на хората, които желаят да запазят чист родния си край.

Боян Петров
Въпреки снега

Зелената идея постепенно набираше популярност в началото на годината, за да дойде 12 март. Тогава алпинистът Боян Петров даде първия сериозен тласък на кампанията, като поведе над 600 души към връх Стража в подкрепа на трънската прироДА, въпреки снежните прогнози. Това повдигна още повече духа на трънчани, които се активизираха в подкрепа на родния си край, въпреки несъстоялият се референдум съвместно с парламентарните избори на 26 март. Хаштаг #ДаЗаТрънско пропълзя през Фейсбук с подкрепа от всички краища на света, а групите в социалната мрежа, свързани по какъвто и да било начин с региона, светят от активност почти денонощно. Не останаха безразлични и много именити българи, част от които застанаха пред камера, за да освидетелстват подкрепата си към каузата. Братята Кубрат и Тервел Пулеви бяха сред първите, призовали за „Чиста трънска природа“.

Въпреки че Трън е една от най-отдалечените точки от Бургас и морето, Тони Димитрова също изпрати своето послание.

Актьорът Антон Радичев също е сред популярните наши сънародници, които споделят своето ДА пред народа.

Освен тях десетки други клипове призовават да се каже ДА на трънската природа.

Над две прекрасни планини тегне угрозата да бъдат унищожени – Руй и Ерулска планина. Много хора осъзнаха какво всъщност ще се случи и побързаха да реагират. Разбраха точното значение на думата хвостохранилище и какво биха причинили на условията за живот две внушителни по размери такива. Разбраха колко точно са 9 тона взрив на седмица. Разбраха, че словосъчетанието „икономическа изгода“ са само две хвърчащи в пространството думи, които вовеки ще се използват за примамка в бедната ни държавица, а всъщност вещаят само катаклизми, изгодни само за шепа отбрани субекти. И най-важното – разбраха че Трънско има изключителен потенциал да се превърне в топ дестинация за туризъм и отдих.

Благодаря на всички, които подкрепят каузата и повече от всичко очаквам успеха на референдума тази неделя, 11-и юни. ДА на Чистата трънска природа! #ДаЗаТрънско!

Това е Ерул планина! Харесва ли ви тази гледка? Точно това място е придвидено за открит рудник. Нека не я заменяме за него!

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.