Trans Canada или The Great Trail – над 24000 км преход по най-дългия туристически маршрут в света

Ако средната скорост на човек е 5 км/ч., значи ще са нужни над 4800 часа или 200 денонощия непрестанен ход, за да бъде изминат най-дългия туристически маршрут в света. Ако пък вземем за средна скорост 4 км/ч., което е по-поносимо, значи имаме 6000 часа преход, което прави 250 денонощия. Математиката на организаторите предвижда точно 2 години 2 месеца и 1 седмица за преминаването му, базирано на 30 км ходене на ден. За някой това е безумно, а за други е несбъдната мечта – да бъдеш свободен в продължение на повече от 24 000 км. Точно така, това са хиляди, а не е грешка в нулите. Нормално е човек да си представи няколко хиляди, но чак пък 24! Ами, запознайте се с The Great Trail (Trans Canada Trail) – най-дългият туристически маршрут в света.

Фънди парк

Какво значи 24 000 км? За да избягам малко от света на сухите цифри, ще направя няколко сравнения преди да посоча картата. Най-дългият туристически маршрут в България Ком-Емине е с дължина около 550 км (макар в повечето източници да се споменава между 600 и 700 километра). Ако той ви се струва дълъг, трябва да умножите по 44, за да стигнете Трансканадския преход. И ако не сте дотолкова запознати с маршрута Ком-Емине, то поне трябва да имате представа за големината на Майка България. Общата дължина на българската граница е 2245 км. Това значи, че трябва да обиколите над 10 пъти нашата родина за подобно изживяване. Сигурен съм, че малцина биха се навили да направят дори веднъж с автомобил маршрута Петрич-Видин-Дуранкулак-Малко Търново-Петрич, камо ли 10 пъти без удобството на четирите колела.

Ето и картата на The Great Trail. Изграждането му започва през 1992 г., когато са се чествали 125 години от създаването на Канада. Целта на проекта е била да бъде завършен за 150-тата годишнина, което означава, че окончателното откриване е тази година. Към края на миналата година са били готови почти 21 500 км от маршрута, а остатъкът трябва да бъде готов съвсем скоро.

Заслон по маршрута

Дори да не изберете пешеходен преход по Trans Canada Trail, едва ли ще откриете аналог на подобно изживяване в световен мащаб. Маршрутът е съобразен и за всякакви други групи хора. Различните отсечки са пригодени за различен тип придвижване – вървене, колоездене, езда, ски, кучешки впряг, транспорт с шейни, кану, корабчета, железници и дори градски транспорт. Това внася допълнително разнообразие в постоянно променящия се пейзаж.

Стария Монреал – Снимка: Jazmin Million

Огромната територия, която прекосява, превежда през коренно различни географски зони с тотално контрастиращи околна среда, климат, терен, екосистеми, животински и растителен свят, етноси и т.н. Минава през затънтени селца, но и през космополитни градове като Куебек, Монреал, Торонто, Отава, Ванкувър, Едмънтън. Стартира от Атлантическия и завършва на Северния ледовит океан. Минава и през Ниагарския водопад! 100% несравнимо! А там, където цивилизацията почти я няма, специално изградени малки кабинки и заслони ще ви приютят.

Всичко това – свързано в един туристически маршрут! А връзката е много по-голяма от тези 24 000 км. Неслучайно мотото на The Great Trail гласи:

Независимо от вашата възраст, вярвания или страст, има връзка, която свързва всички ни

Луксозен хотел в Национален парк Банф

Най-високата точка по The Great Trail – 2185 м. Снимка: davebloggs007

Някъде на запад

Remic Rapids Park – Отава. Снимка: Michel Rathwell

Ванкувър. Снимка:Djordje Cicovic

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.