Проектът „Български планинарски съюз“ – каузата, която всеки планинар трябва да носи в себе си!

Настана време да представим пред планинарската аудитория проекта Български планинарски съюз. Идеята е зад него да се обединим тези, които се занимаваме активно с подобряването на условията за туризъм в нашите планини. За да бъдем по-ефективни, трябва да работим заедно. Положението в родните планини не е добро, а отговорните институции работят на много бавни обороти. Някога, много отдавна, в тях може би е имало хора, които са милеели за планинския туризъм, но днес са останали единици.

Всъщност такива хора има и те са тук сред нас, около нас. Хора, които ходят УСТРЕМЕНИ НАСАМ НАТАМ из нашата прекрасна ПРИРОДА, която пленявайки ни със своята красота ни кара да търсим НОВИ ХОРИЗОНТИ. От непознатата за мнозина ПОНОР планина, през причудливите Лакатнишки скали, по които като РЕПЕИ са „накацали“ смели алпинисти, през Сините камъни на СЛИВЕНСКИТЕ ПЛАНИНАРИ и ЧУДНИТЕ СКАЛИ над Айтос, та чак до прохладните гори на ЗЕЛЕНА СТРАНДЖА. От Витоша, през Верила, Плана, Рила, Пирин и Славянка. Ами Родопите? С красивите си дялове АЛАБАК, ЧЕРНАТИЦА, ДОБРОСТАН. Но освен тях има още много други – планините на КРАИЩЕТО, Руй, Осогово, Беласица, Средна гора, Сакар, Предбалкана…

Няма място в България, което да не заслужава да бъде посетено. За жалост има такива, които от години са оставени в забвение. А планинския туризъм има голямо бъдеще. Той трябва да се развива, като се спазват основните правила за поведение. Една от основните цели на това сдружение е привличането на младото поколение и неговото обучение да цени и опазва природата.

Но всичко това звучи чудесно и щеше да бъде чудесно, ако от година на година нещата не ставаха все по-зле. Маршрутите се заличават, заслоните са изоставени и се рушат, по хижите трябват много подобрения. Не всички арендатори и хижари могат да се справят сами с това и спасението им е в техните приятели. От години държавата и местната власт не подкрепя планинарството, защото сумите заделени за това не се използват по предназначение, а голяма част от тях потъват незнайно къде.

Затова е време да запрятаме ръкави и да си оправим нашата къщичка – ПЛАНИНАТА. Време е ние, които я обичаме, без значение дали сме от столицата или от най-затънтеното кътче на страната, да изразим своята готовност да помогнем спрямо силите и възможностите си. Хора различни по образование, религия, знания и умения. Пешеходци, колоездачи, планински водачи, спасители, алпинисти, пещерняци, ориентировачи, парапланеристи, хижари, арендатори. Хора наричащи себе си ПЛАНИНАРИ. Да се опитаме заедно да укрепим рушащите се основи на планинския туризъм и върху тях да градим смело и разумно.

Има много неща за вършене и момента за това е настъпил. Най-важното е да се поставят наболелите въпроси и да се потърси начин за тяхното решение. А такива са:

  • Предложения и изменения в законите касаещи неуредиците свързани с планинарството.
  • Нанасяне на картите на горските стопанства маркираните маршрути и ограничаване на сечта близо до тях.
  • Работа с парковите дирекции и министерството на околната среда и водите. Засилване контрола в защитените зони и спазване на правилата за поведение.
  • Решаване на проблемите и противоречията с ловните стопанства.
  • Получаване на адекватно държавно и общинско финансиране за ремонт, поддръжка и иновации в планинските обекти и инфраструктура. Строг контрол за изразходваните средства.

За мнозина всичко това звучи чудесно, но реализацията на проекта ще бъде трудна. Всъщност зависи. Ако си повярваме, че можем и искаме да помогнем, ако загърбим своето его и протегнем ръка, нещата могат да станат и по-лесно. Нужни са хора с опит, хора на действията, познати хора в планинарските среди, които да поведат, да дадат начален тласък и увлекат останалите. Нужна е воля нещата да се казват открито, да се говори за проблемите и тяхното решение. Стига вече с това, че липсват средства, че някой пречи и спъва. Това са глупости. Средства има, наредби и закони се променят, желаещи за работа има.

Всъщност това не е работа, а едно голямо приключение. Удоволствието да видиш как нещо остава след теб, как с непознати до вчера хора успявате заедно да направите нещо стойностно е голямо. Един поход или една разходка сред природата, съчетана с малко работа е също толкова приятна, колкото изкачването на няколко върха. Докато от второто остават само снимките и спомените за теб, от първото остава нещо от теб за другите. А по-ценно от това няма. Нови запознанства, нови приятелства, нови идеи, нови мечти. Ново начало. Това е всъщност проектът БЪЛГАРСКИ ПЛАНИНАРСКИ СЪЮЗ. Заедно в полза на планинарите!

Но три думи без хора са просто три думи. Време е да започваме …

Trips Journal подкрепя каузата на Български планинарски съюз! Целите са ясни – грижа за планината и развитие на планинския туризъм в България. Заедно можем да постигнем много много повече. А ти с нас ли си?

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.