Как да организираме планински преход и преспиване на палатки с деца?

Преспиването на палатка е страхотно приключение, което се помни цял живот. То сплотява семейството и кара всеки негов член да се чувства неразделна и важна част от своеобразния екип. Затова непременно отделете време да организирате редовно такива събития.

Защо семейният планински преход и нощуването на палатка са чудесна идея?

Преодоляването на предизвикателства като разходка в пресечена местност, намирането на дърва за огрев, преспиването в палатка, справянето с комарите и всички останали неудобства, свързани с отделянето от града, ще ви заредят с много положителни емоции и енергия. Да, да усетиш духа на приключението е повече от вълнуващо. Но подобно преживяване има и образователен ефект.

Разбира се, ако децата са много малки, спомените могат бързо да избледнеят, но въпреки това си струва. Поотрасналите деца със сигурност ще бъдат любопитни да научат как да запалят и поддържат огън в гората, как да разпознават ядливите гъби и растения и всички останали неща, които превръщат нощуването сред природата в толкова приятно преживяване.

Още една огромна полза от горската разходка е облекчаването на стреса. Животът в гората е много различен от обичайния живот в градски апартамент. Сред природата веднага започваме да се чувстваме сякаш по-освободени. Дишаме по-леко и се радваме на простите неща като красивия залез, романтиката на лагерния огън, звездното небе, попиваме ненаситно цялата красота на откриващата се пред нас невероятна гледка.

А сега нека припомним от какво ще се нуждаете, за да нощувате в гората и да си прекарате повече от добре.

Избор на добра локация

Когато сте с малки деца, вероятно ще предпочетете да разпънете палатките на достъпно за автомобил място. Така ще можете да вземете със себе си повече принадлежности за „интересно време сред природата“, както и някои удобства за ежедневните нужди на децата. Но най-важното е около мястото да има красив пешеходен маршрут, който да остави незабравим спомен за малчуганите през деня. Колкото по-добре си изкарат те, толкова по-голяма възможност има да пожелаят да предприемат такова приключение отново.

Палатка 

Ако не се занимавате сериозно с туризъм, тогава почти всяка палатка ще ви свърши работа. Не се спирайте на някой твърде голям модел, защото вероятно ще тежи много, а и може да се затрудните в разпъването. Обърнете по-специално внимание на хидроизолацията на палатката и се уверете, че тентата е добре опъната – това ще ви предпази от събуждане в локви вода, ако внезапно през нощта завали.

Ако искате да доставите огромно удоволствие на децата, може под голямата да разпънете и детска палатка.

Надуваем матрак

Той е лек, надежден и може да се надуе на място, така че няма да заеме много пространство в багажа ви. Обикновено се продава с помпа, благодарение на която бързо ще бъде готов за употреба. Съвременните надуваеми матраци идват в различни размери и са на съвсем достъпни цени. Изключително комфортни са и ще гарантират удобството на цялото семейство през цялата нощ.

Детска количка

Ако организирате нощуване на палатка с бебе, вероятно то е свикнало да спи в детска количка. Не пропускайте да я вземете със себе си и се уверете, че не сте забравили и мрежата против комари.

Играчки за игри на открито

Непременно осигурете на вашето дете забавления – това могат да бъдат федербал, хвърчило, топка, фризби, комплект за приготвяне на ястия от пръст и мъх и още много други играчки, подходящи за игри на открито.

Спортна бутилка

В гората свободно стоящите чаши с вода бързо се пълнят с най-различни неща – борови иглички, мухи, всякакви летящи мъхчета и какво ли още не, затова винаги носете спортна бутилка със себе си. Така ще се подсигурите с чиста вода или други освежаващи напитки.

Комплект за първа помощ

Не забравяйте да вземете със себе си аптечка с превръзки, дезинфектанти, антипиретици, лекарства против болка и алергии. Децата или друг член на семейството може случайно да се нарани и е хубаво да можете да окажете първа помощ. Дори и да е само леко одраскване при падане, добре е да имате с какво да дезинфекцирате веднага.

Препарати против комари и кърлежи

Това е още един задължителен елемент от инвентара и в никакъв случай не трябва да забравяте да го осигурите. Ухапванията от насекоми могат да провалят цялото ви удоволствие от нощувката на палатка.

Слънцезащитни продукти и шапки

Дори и да не ви се вярва, можете да се изгорите даже в сянката на гората, а най-застрашени са децата. Ето защо се запасете с необходимите слънцезащитни продукти и носете шапка. Избягвайте да стоите дълго време на слънце, особено ако все още не сте се сдобили с тен.

Настолни игри

Вечерта край огъня ще е чудесно време, през което цялото семейство да се позабавлява заедно, например с някои интересни настолни игри, които предвидливо сте сложили в багажа.

Да не забравяме и за храната

При нощувка в гората обикновено хората предпочитат да пекат месо на скара, директно върху въглените. Един класически комплект за барбекю с шишчета и дървени въглища ще ви свърши много добра работа.

Така приготвената храна е изключително вкусна, но ако не сте майстори в тази област, можете да почерпите малко от професионалния опит на експертите. Вероятно ще ви бъде интересно да прегледате книга като „Най-добрите рецепти за скара и барбекю“ и да накарате всички в семейството да си оближат пръстите.

Разбира се, този списък не претендира за пълна изчерпателност. Затова винаги можете да добавите още нещо към него. Лопата, хамак, въдици, мебели за къмпинг, фенери и лампи с батерии, къмпинг тоалетна – всичко, което ще ви помогне да направите престоя и нощувката на открито още по-комфортни.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.