Пътуване с деца – мисията възможна

Дойде ли време да организираме семейната почивка, започваме да изпитваме смесени чувства. Заемаме се с трескаво планиране на предстоящата ваканция, която трябва да съобразим с работния си график, но и с този на останалите членове от фамилията. Ако възнамеряваме да вземем с нас и децата, то тогава нещата стават в пъти по-сложни, защото подготовката в този случай е свързана с повече багаж, чийто обем расте паралелно с броя на малчуганите, споделят от Boiana-MG.bg.

Много родители изпитват истински ужас при мисълта за предстоящото “приключение”, по време на което е възможно да се натъкнат на доста изненади. Често се налага да разрешавате в движение и неочаквани ситуации, за които не сте помислили или сте изключили като вариант. 

Как да направите пътуването с деца спокойно?

Би било наивно да си мислите, че пътуването с деца ще протече без никакви трудности. В случая е от водещо значение тяхната възраст – колкото по-малки са те, толкова по-труден може да бъде престоят в колата или самолета. За да бъде той максимално спокоен, трябва да се подготвите предварително за всякакви ситуации, сред които е бебешкият рев, както и недоволството на малките пътници отзад, на които им е доскучало. 

Ако искате да се чувствате добре през целия път, е препоръчително да направите програма, която да включва интересни занимания и игри за най-малките. Може да има и поощряващи награди, така че да задържите интереса им и да ангажирате тяхното внимание по време на пътуването – всички обичат наградите! Друга добра идея е да пеете песнички или да въвлечете децата в спокойни разговори – ако са на възраст, подходяща за подобен вид занимания.

Кога да започнете с подготовката за предстоящата екскурзия?

За да сте напълно подготвени за пътуването с деца в България или чужбина, трябва да се заемете с приготвянето на багажа и планирането на свободното време отрано. Но колко точно рано? Съветът на специалистите е да не чакате последния момент, за да подредите куфарите на всеки един член от семейството – започнете с това поне седмица преди датата на отпътуване, за да можете да допълвате съдържанието, когато се сетите, че още нещо ще ви е нужно.

Какво включва тя?

Това е най-важната част от планирането на семейната екскурзия – същинската подготовка на пътешествието с бебета и по-големи дечица. За да не се превърне “мисията невъзможна”, се погрижете за следното: 

  1. Обмисляне на местата, които ще посетите – важно е те да не са твърде отдалечени от хотела, в който сте отседнали, защото дългото пътуване би могло да направи децата раздразнителни и да ги измори излишно. Без значение дали се намирате на планина, или на море, е важно да съобразите всяка една допълнителна екскурзия с тяхната възраст.
  2. Помислете за климатичните особености на местността, която сте избрали да посетите. Това е важно при подготовката на багажа – вземете тънки и дебели дрехи със себе си, както и резервни такива. На децата са им нужни два пъти повече облекла, защото те се цапат много, а това налага честото преобличане.
  3. Не пропускайте да вземете лекарства – много важна част от подготовката за пътуването с деца, които могат да почувстват физическо неразположение във всеки един момент. Техните родители също е възможно да имат необходимост от някакво лекарство, което е добре да имат под ръка. Възможно е около хотела да няма аптека в близост, откъдето да купите обезболяващо, температуропонижаващо или друг медикамент, който да облекчи състоянието ви.
  4. Заложете повече време за пътуване, ако сте решили да се придвижвате с личен автомобил – честите спирки са наложителни, ако в колата присъстват и деца. Не всички могат да издържат дълго време да седят на едно място, което прави кратките паузи силно препоръчителни. Те ще допринесат за спокойното придвижване от точка А до точка Б.
  5. Храна за из път. Лакомствата-изненади ще са ви от голяма полза, ако ви предстои пътешествие с малки деца. Ако по някаква причина те нервничат или са гладни, може да им предложите нещо вкусно, за да подобрите настроението им и да им помогнете да се успокоят.
  6. Проявете разбиране към въпроса “Пристигнахме ли вече?”. Той може да бъде зададен поне десет пъти по време на пътуване, но вие бъдете търпеливи и не се поддавайте на раздразнението. Можете да обърнете повтарящите се питания на игра със състезателна нотка.
  7. Гледане на детски филмчета – колкото и вредни да са таблетите и смартфоните, много често те са единственото спасение и най-ефективният метод за успокояване на недоволния малчуган. Заложете на тях като краен вариант, когато нищо друго не помага, а пътуването съвсем не е към своя край.

С малко повече късмет, вашето мъниче може да се потопи в сладък сън с продължителност от 2-3 часа. Това е идеалният вариант, който ще улесни значително неговите близки, а в края на пътуването те няма да се чувстват толкова изморени. 

По-различна ли е тя за пътуванията в чужбина? 

При почивките в чужбина трябва да вземете под внимание колко време ще трае полетът, откъде ще летите, с какво ще се придвижите, ще има ли трансфер от летището до хотела и всички други дребни подробности, които са от съществено значение за семействата с деца. Добре е да не забравяте да подготвите всички необходими документи. Ако ще пътувате с дете, е хубаво да разполагате с Европейска здравноосигурителна карта, която ще ви предостави безплатна медицинска помощ в рамките на Европейския съюз.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.