Плана: по река Планщица, заслон Рай и Пеюва бука

Река Планщица се влива в Искъра при ресторант „Златна рибка“ по пътя за Самоков. Нагоре по течението тръгва път, асфалтов до нещо като бент на 2-3 км. Дотук добре; няколко пъти бях стигал дотам, виждах, че черен път продължава нататък, а на топографска карта изглеждаше, че достига връх Челина чука. Много ми се искаше да го мина, толкова много, че от миналата есен до тази пролет се пробвах три пъти и три пъти се провалих.

Над бента си личат ясно остатъците от път и дори от мостове, от които са останали само устоите. На тези места или се подскача по камъните /един от опитите ми беше навръх Ивановден и те бяха малко замръзнали/, или се гази. Последният ми напън се състоя в края на април при пълноводие – може би сухо лято или есен ще е по-добър сезон…

Така или иначе мостовете се оказаха пет, като след петия долината, или по-скоро клисурата, стана толкова непроходима, че ми се наложи да се спасявам с полу-пълзене, полу-скално катерене право нагоре по източния склон. Излязох право на връх Белия камък, който е всъщност зелена поляна с фантастична гледка към Рила. Заоблените била на Плана изглеждаха пасторални и идилични след кошмарната клисура, а близкият заслон Рай сякаш настояваше да заслужи името си.

Прибрах се през Пеюва бука – води се, че е хижа, но от години не работи – до Пасарел. За ходенето по Планщица мога само да кажа „Не правете това в къщи“. Иначе до заслон Рай е лесно да се стигне от спирка „Двата шопа“ преди Пасарел през заслон Саво. Ходенето е по хубав черен път без маркировка и отнема час-два в зависимост от темпото.

Снимките може да се видят тук

4 Коментари

  1. От заслон Рай-вижда ли се София? Има ли вода за пиене до него и може ли от „Двата шопа“ през заслон Рай да се стигне до с.Долни Окол С КОЛА?

  2. От заслона не се вижда София, гледката е към Витоша на запад, местността е много красива. До заслона има хубава чешмичка, но не съм сигурен дали работи при сухо време. Пътят от Двата шопа е черен, сравнително добър, но не е подходящ за обикновена кола, за високопроходима става. Откъм Долни Окол първо трябва да се стигне до Околската чешма /дотам пътят е асфалтов/. Оставащото разстояние е по-малко, а и няма денивелация. Ако колата ви е обинковена, съветът ми е да я оставите там и да се разходите пеша до заслона. Добре е да имате адекватна навигация за всеки случай. Хубава онлайн карта е – https://www.kade.si/#map=8/2810000/5250000/0 , още снимки има тук – https://photos.google.com/share/AF1QipMEkjxhW9lmy2B8j-wjvxYLbLzM2o0xQzKJKP0ZO_tthu_BWT36rhHAB1mxtHzm7g?key=bkQ3Ni1FZUItaEhlaGhoZjVIREpuRHp6SDJITWZn , https://photos.google.com/share/AF1QipPsCDhvaJKwI-OkoyhwaBDBIKONTGGNr1YEmnRkBQfGtNcoLRgLVjEZQvIIIOQqyg?key=cFIwcXpOVmp0d1E1dlhoellmU3FFR0FyVHdybmh3

  3. Имам ливада 500 кв.м на поляната до заслон Рай. Има ли някой мераклия да му я продам?

  4. А в река Планчица има ли риба?

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.