Кой позна в играта със снимките на върховете в Пирин?

В последната импровизирана игра във Фейсбук пуснах две снимки на които има няколко върха в Пирин. А въпросът към нея беше „Откъде са заснети двете снимки?“. 26 души се включиха и дадоха своя отговор. А наградите за един от позналите щяха да бъдат „Карта на Пирин в мащаб 1:25000“ + „Новата скреч картата на България„. Който познае двете снимки, получава двете награди, който познае едната, печели само Скреч картата.

Ето и двете снимки, за които се отнасяше въпросът:

Повечето отгатнаха правилно, че двата високи върха са Вихрен (вляво) и Кутело (вдясно). По средата е Баюви дупки, ако не се лъжа. Хич не ми изглежда да е Бански суходол, който от тази гледна точка, по мое мнение, би трябвало да се крие зад Кутело. Но пък не това беше въпроса в случая, а откъде са снимани.

А кой позна?

Ами… всъщност, никой 🙂 Как така ли? Просто повечето бяха много близко, но… Сега ще обясня по-добре.

В първата снимка имаше малка уловка и заигравка с въпроса. Никой не обърка кенчето на Пиринско, но „откъде беше снимано то“? Надявах се да получа отговори от рода на „От столовата на хижата“, „От някой изкачен връх“ или „От масата в кръчмата“, нямаше значение, защото така или иначе щях да изпратя картата на Пирин на онзи, който познае откъде съм снимал втората снимка. Пък и кенчето не съм го снимал аз 🙂

Та, втората снимка… Както казах, много хора бяха много близо. Повечето предположиха, че съм снимал от връх Каменица, но точното ми положение беше връх Малка Каменица – само на няколкостотин метра встрани. Е, има разлика и то не малка. Ето я нагледно:

Вихрен и Кутело от Малка Каменица
Вихрен и Кутело от Каменица

Добре, де, награда ще има! Сърце не ми дава да пренебрегна положените усилия! Ще си затворя очите за няколкостотин метра, но това ще коства едната награда. Така че утре-вдругиден ще разджуркам имената на всички, посочили като отговор връх Каменица, за да изтегля един от тях, който ще получи Скреч картата на България. Успрех на всички!

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.