Какво е Български планинарски съюз?

Български планинарски съюз е проект на много хора, които искаме промяна. Промяна за едни по-достъпни и приветливи планински пътеки, промяна в мисленето на отговорните институции, свързани с планините и планинския туризъм, промяна в мисленето на хората, посещаващи планините на България. От друга страна искаме да съхраним природата и съграденото в планините за поколенията. Мислим и за младите хора, за учениците и децата, за тяхното обучение и приобщаване към красивото, за напускане на сивото ежедневие и промяна на заседналия начин на живот, защото здравето е най-ценното, което имаме.

Учредителният акт на този Съюз се състоя на 29.09.2018 г. в местността Узана, Централна Стара планина и бе подписан от:

Росица Янкова Димитрова – гр. Варна
Никола Стоянов Игнатов – гр. Пловдив
Ирена Стоянова Драганчева – гр. Пловдив
Антон Тeодоров Тодоров – гр. Пловдив
Станимир Стелиянов Станчев – гр. Ловеч
Владимир Илиев Илиев – гр. Плевен
Ангел Василев Димитров – гр. София
Радослав Кирилов Зарков – гр. София
Петър Койчев Стоянов – гр. София
Павел Атанасов Сидеров – гр. Пазардиж
Ивайло Ангелов Мирчев – гр. Асеновград
Благовест Иванов Динков – гр. Асеновград
Димо Николаев Колев – гр. Бургас
Панайот Толев Толев – гр. София
Руслан Иванов Зарев – гр. Перник
Георги Петров Влайков – гр. Пловдив
Мария Валентинова Лазарова – гр. Своге
Цанка Миткова Цветкова-Коюва – гр. Своге
Денка Калоферова Георгиева – гр. Добрич
Димитър Тодоров Димитров – гр. Сливен

За членове на Управителния съвет с двугодишен мандат бяха избрани:

Антон Тeодоров Тодоров
Радослав Кирилов Зарков
Петър Койчев Стоянов
Ивайло Ангелов Мирчев
Димо Николаев Колев
Панайот Толев Толев
Георги Петров Влайков

На 12.10.2018 г. Български планинарски съюз бе вписан в регистрите като юридическо лице с нестопанска цел в обществена полза. Една идея извървя не лек път, докато стигне до тук. Макар и вече регистрирано това сдружение си е все още само един Проект. Всъщност, тук не е най-важно кои ще са начело или в ръководните органи на Съюза. Има значение тези хора да имат желание да работят за идеята, без задни мисли, без скрити помисли, без мисъл за собствена изгода. Да работят честно и открито. Мисля, че с годините сме показали нашето желание за това. Доказали сме, че можем да организираме, да водим и показваме добри практики. В различни среди сме създали доверие и разбирателство. Този Съюз няма да е от днес до пладне. Така че ръководства ще се сменят, нови хора ще идват. Но тук ще се работи открито и прозрачно. В полза на планините, на планинарите, на бъдещите планинари, на тези след нас. Така сме решили и така ще бъде. Заставаме с имената и лицата си зад тези свои думи.

Всеки, който подкрепя идеята за промяна, без значение дали е физическо лице, юридическо лице с нестопанска цел, или друг вид организация, е добре дошъл да помага с каквото може. Хора ще са нужни за всичко. Средства за постигане на целите също. И то не малко! Те ще се събират от вноски, дарения, предоставени суми от общини и държава, участия в различни програми за финансирания и т.н. Засега членството в Съюза ще е смесено, като задачата е постепенно хората да се сдружават по места, да се присъединяват към вече създадени организации и един ден всички членове на Съюза да са само Юридически лица. Но на този етап това е невъзможно и несериозно.

Към Българския планинарски съюз ще бъде създаден Консултативен съвет, който ще се състои от физически и/или юридически лица, чийто предмет на дейност е специализиран в определени области, полезни за дейността на Съюза. Те ще имат право само на съвещателен глас в Общото събрание и ще могат да консултират Общото събрание и Управителния съвет по въпроси, засягащи дейността на Съюза, ще дават предложения, експертни мнения и оценки за определени специфични дейности на Съюза, ще могат да подпомагат и развиват дейността на Съюза според възможностите си и да го представляват, когато това се налага.

Основните цели, задачи и дейности са подробно описани в Устава на Съюза. Всеки един кандидат член, освен тях, трябва да спазва разписаните точки в Етичния кодекс, който се явява неразделна част от Устава. За всичко останало ще се говори подробно в отделни теми. Всъщност това трябва да е и начинът – да се набелязват проблемите и важните неща, да се коментират и обсъждат, да се търсят възможностите за техните решения. Предложения от всеки за всичко, обсъждане от всички за всяко нещо, взаимно вземане на решения. И постигане на целите.

Не може хижите и заслоните да се продават, подаряват и запускат, не може и не е нормално туристическата инфраструктура да е в плачевно състояние на повечето места. Недопустимо е в Националните и Природните паркове да се усвояват милиони по проекти, които видимо не носят до нищо градивно. А същевременно да не се предприемат мерки към нарушителите в защитените зони – МПС, бракониерите, иманярите и т.н. Не е нормално ПСС да е на това ниско ниво като оборудване и бази. А планинските водачи? Може ли един 20-дневен курс да те направи водач? Да знаеш как да реагираш в екстремна ситуация? Някой през годините работил ли е съвместно с Горските стопанства? А с частните и държавни ловни стопанства? Има безброй въпроси които са на дневен ред. И трябва да намерим отговор на повечето.

Затова драги колеги планинари, колоездачи, алпинисти, водачи, скиори, пещерняци, ориентировачи, бегачи, спасители, скаути и всички други занимаващи се с различни планински спортове и дейности – заповядайте. Заедно можем да си поставим по-високи цели, можем да постигнем по-значими дела. Но и да носим по-голяма отговорност. Да отговорност.

Помествам два документа за кандидатстване:

Заявлението се попълва, сканира и изпраща на официалния e-mail на Съюза: mail@bps-bg.org.

Размерът на вноските е както следва:

  • За физически лица – 60 лв. на година.
  • За юридически лица – 120 лв. на година.
  • Встъпителната вноска – 30 лв. еднократно.

За тази календарна година (2018 г.) годишен членски внос не се дължи! Всичко това е записано в Устава. До 31 май следващата година трябва да се заплати годишният членски внос за 2019 г. Очаквайте скоро в тази публикация банковата сметка на Българския планинарски съюз, по която може да се превеждат сумите за членство и дарения.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.