Да построим най-високия връх в Европа в Пирин!

Може ли Пирин да бъде като Алпите? Ама разбира се, че може! До това заключение достигнаха между постната Коледна трапеза и богатата Новогодишната маса една камара политически експерти, хотелиери експерти, бизнесмени експерти и дори обикновени скиори експерти. Аз явно съм бил по-заблуден, може би замаян от празничната ракия, претегляйки наум двете планини и мислейки, че за сравнение между тях дума не може да става. Тези дни разбрах също и че природата е ненужен краткотраен актив, природозащитник е по-страшна дума от мафия, за строеж на един лифт са нужни 48% от Пирин, надграждането на съоръжения идвала скъпичка за едни бедни момчета с милиарди дългове, както и куп други уроци, които ще ми помогнат да се изградя като личност. И хубаво, че ме светнаха между празниците, за да дам тласък на безкрайните си планове за главоломно развитие на туризма в България.

Ето, че това веднага даде плод! Отдавна имам мерак да изкачвам върхове над 5000 метра, ама все ми идват далеч, както за родните скиори са далеч 12-те хиляди километра ски писти. Това роди у мен гениална идея. Така и така с Пирин ще минаваме Алпите по лифтове и писти, защо да не ги минем и по върхове?

Да изградим най-високия връх в Европа! В Пирин!

Готов съм с проекта! Премислил съм всичко, обърнал съм внимание на всеки детайл, погледнал съм от всяка гледна точка. Непоклатим е! Даже на основната снимка към статията виждате как може да изглежда. Сега ще ви разкрия набързо плана, след което ще кажа ползите от него.

Накратко за проекта:

Колко висок? – Върхът ще е висок 5848 метра.
Защо толкова? – За да може хем да е по-висок от Елбрус, хем последните 3 цифри да са от Еверест. Сега ще питате „Защо най-високия в Европа, а не на света?“. Приятели, дълги нощи смятах, чертах, планирах, рисувах, но математиката бе безпощадна. Изчисленията показаха, че на Тевно езеро нямаме достатъчно място за толкова висока конструкция и трябва за съжаление да се задоволим с европейска височина.

Тевно езеро

Къде ще бъде? – Както казах по-горе, ще бъде на мястото на Тевно езеро в циркуса Белемето. Отначало мислих да надградим Вихрен, но от Банско показаха, че не е добра практика да се надгради нещо старо. Трябва си ново!
Защо там? – Защото там ходят много хора и през лятото в заслона често има много опашки, въпреки скъпия бански суджук. Махнем ли заслона, няма да ги има тези проблеми.
Защо там 2? – Защото е в центъра на Пирин. Да има симетрия!
Защо там 3? – Защото и без това езерото не служи за нищо, икономически неизгодно е само да се оглеждат хора в него и да му се радват на красотата и спокойствието.
Защо там 4? – Защото Тевно езеро е на 2500 метра надморска височина и оттам по-бързо ще го вдигнем до 5848.

Как ще се казва? – Името ще трябва да бъде обект на публично гласуване, за да не стане като Мусала – да го кръстим и после половин България да иска да го преименува, щото било прекалено турско. Ама аз ще предложа все пак моята идея, в която няма и капка расизъм – Белия зъб! Хем едно такова алпийско, прилича на Монблан на български, хем едно легендарно звучи.

Имам още няколко идеи, които да го направят по-атрактивен.

 • Можем да направим едната стена отвесна, или направо с външен наклон, за да може да се хвалим с най-трудния връх в света. Освен това предлагам това да е западния склон, за да счупим клишето „Северна стена“ – от „North Face“ на „West Face“.
 • Можем да обособим Мозговишка долина като пирински курорт, за да можем да съперничим на алпийските. Ако ни се стори твърде тясно след време, можем да пуснем връзка към Чаирския циркус и евентуално към Спано поле. Има мегдан да се расте, което е основен плюс на локацията!
 • За хората, за които е под нивото да пият претопен сняг, можем да пуснем помпа до върха от Попово езеро, че и без това е прекалено голямо и пречи. Все пак трябва да привличаме и висшата класа, те харчат най-много в планината.
 • Евентуално да изградим подземен паркинг под върха, че колите да не загрозяват останала красивата природа.
 • Да помислим за рафинерия за модерна сол по някой склон, подобна на хималайската. Само трябва да я направим по-полезна от нея и цял свят ще купува Пиринска сол.

Плюсовете на проекта са безспорни:

 1. Без съмнение от цял свят вече ще идват да изкачват Белия зъб вместо Елбрус и Монблан. Това ще помогне за ръста на туризма дори повече от втория лифт на Банско.
 2. Ще дадем хляб на много поколения бъдещи шерпи.
 3. Разрешителните за изкачване за чужденци ще са с такива цени, които да избиват таксите на нас българите, за да сме на кирия.
 4. Ще излезе по-евтино и от ремонт на НДК. Материал имаме, само трябва да го пренесем от Мальовица и Калин. Екооценката на такива пусти каменисти райони сигурно ще покаже, че може и без тях.
 5. Ще задържим българските алпинисти в България. Масовата емиграция към Швейцария, Австрия, Италия и Франция ще секне.
 6. Участъкът от автомагистрала „Струма“ от Кресненското дефиле ще бъде преместен да минава през Мозговишката порта. Така ще се сложи край на дългото умуване за новия Лот и ще се облагороди и този район.
 7. Най-накрая по нещо България ще бъде „НАЙ“ в Европа и правителствата ще има да се хвалят навеки.
 8. Заради целогодишната снежна покривка Дядо Коледа ще отвори клон в България, което ще помогне българските деца да бъдат посещавани по-бързо на Бъдни вечер.

Минусът на проекта е само един: най-вероятно веднага ще поискат да изградят 12 000 км писти по връх Белия зъб и трети лифт директно от Банско с мотива, че тук ще има естествен сняг повече от 1 месец в годината и ще е безобразие да не използваме този ресурс.

Както виждате, този проект е железен и е от изключително значение за развитието на туризма в България. Той трябва да пребъде! Нека всички се обединим пред тази кауза!

7 Коментари

 1. Страхотно, браво!
  Боян Петров, Цеко Минев и аз харесваме това!

 2. Наистина уникален проект! Нямам забележки! Да действаме! Браво на автора!

  • От протест в подрепа
  • 5 януари 2018
  • Отговор

  Отчитам елегантно саркастичния тон на подобно "инвестиционно намерение" , и все пак напомням – добре е човек да внимава какво си пожелава……… И утре елате на хорото в Калофер – докато не са прибрали и Тунджа в някоя концесийка !!!!!

 3. Боян Петров подкрепя опазването на Пирин.

  • От Аглика Крушовенска
  • 7 януари 2018
  • Отговор

  Добро е. Браво!

 4. Невероятен проект! Задължително най-горе трябва да се направят платформа с изглед към Бяло море и Атлантическия океан ( нали върхът ще е по-висок от Алпите) и кафене с чай за 5,84 лв. кафе за 11,68 лв…

 5. Щеше да е хубаво и туристите да са швейцарски:)

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.