Храм-паметник „Рождество Христово“ – Шипченски манастир – гр. Шипка

 • Категория: Манастири
 • Област: Стара Загора
 • Населено място: с.Шипка
 • Планина: Средна Стара планина
 • Координати: 42.71595, 25.32947
 • Уебсайт:
 • Адрес: гр. Шипка
 • Телефон: +359 4324 2047
 • Работно време: 8:30-18:00 (апр-окт) 8:30-16:30 (ное-мар)
 • Почивни дни:

  няма

 • Входна такса:

  няма

 • Беседа: безплатна
 • Достъпност:
Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо Галерия

Подробна информация

Храм-паметникът “Рождество Христово” е наричан още Шипченски манастир. Намира се в едноименния град Шипка, разположен на голям площад, а местността около него е заприличала на парк. Църквата представлява своеобразен паметник-костница на руските войници, дали живота си в Руско-турската освободителна война. С течение на времето посетителите се прекланят както на руснаците, така и на българите, загинали по време на сраженията.

Стоежът се извършва от 1885 г. до 1902 г., когато храмът е тържествено осветен. Изграждането трае толкова дълго поради скъсването на дипломатическите отношения между Княжество България и Царство Русия. Това се случва една година след началото на проекта, а дейностите са възстановени десет години по-късно. Светилището представлява красива постройка в стила на руските църкви от 17 в. Формата му е кръстокуполна с квадратен наос и три апсиди. Високият 42 м централен купол е ограден от четири по-малки, с височина 33 м, завършващи със златни кубета, с традиционната за Русия форма на луковици, с кръст на върха.

Когато се изправим пред църквата със сигурност във фасадата й виждаме един прекрасен шедьовър на църковното изкуство. 17 камбани огласяват местността по време на различни чествания. Общото им тегло е над 20 тона, като най-голямата от тях тежи около 12 тона, а само езикът й е 2 тона. За сравнение – най-малката тежи едва 20 кг. В отливането им са използвани гилзи, събирани от местата на боевете. В аркадните галерии отвън са поставени 34 мраморни плочи, на които са изписани имената на 8 491 офицери и опълченци, жертви от битките.

Във вътрешността на паметника можем да разгледаме изящните стенописи, които украсяват цялата сграда. Изрисуването му се осъществява на два етапа. Първият е през 1902 г. и се извършва от професорите Г. Месоедов и А. Митов. Между 1957 г. и 1959 г. е вторият етап с ръководител Н. Ростовцев. Няма как да не ни направи впечатление и красивият иконостас, резбован от липово дърво и изцяло позлатен. По-голямата част от иконите и църковната утвар са дарение от манастира “Св. Пантелеймон” в Атон. И тъй като храмът е замислен като паметник на загиналите руски войници, под него е изградена крипта. В нея лежат 17 саркофага, които съхраняват тленните им останки. Приблизителния брой на погребаните е 18 хил. души.

Инициативата за построяването е най-вече на Олга Скобелева – майка на легендарния ген. Михаил Скобелев и на бившият руски посланик в Цариград – граф Николай Игнатиев. Огромната дарителска кампания е успешна, а от българска страна е предоставена безвъзмездно земята, където да се извърши строежа. Комитетът, отговорен за строежа решава светилището да носи името “Рождество Христово” и празникът му да бъде на 25 декември, тъй като около тези дати се извоюват решителните победи, които са в основата на спечелването на войната.

Целият монашески комплекс се състои от главната църква, поклонническа сграда, монашески корпус, приют и Духовна семинария. Манастирът остава руски до 1934 г., когато съветското правителство го предоставя на България. През 1970 г. храм-паметникът “Рождество Христово” е обявен за исторически паметник на културата. През 2004 г. е собствеността му е прехвърлена на Българската православна църква. Шипченският манастир е един от 100-те национални туристически обекта.

Интересни места наоколо, които да посетите

Национален парк-музей – „Връх Шипка“ град Габрово (кв. Ябълка) – връх Бузлуджа Узана – географски център на България АЕК „Етъра“ – връх Шипка Архитектурно-етнографски комплекс „Етъра“ Музей на образованието град Плачковци – връх Българка хижа Мазалат – масив Триглав – хижа Мазалат

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.