Ръководство за споделяне на GPS трак

Смятаме, че няма смисъл от „безпочвени“ тракове, които се състоят само от GPS трак. Казваме безпочвени, защото според нас описанието на самия маршрут ни дава поне 75% от информацията за него. Тъй като с времето използвахме доста GPS следи без описание, успяхме да разберем, че колкото и да налагаме върху топографски карти или в Google Earth, не можем да добием реална представа какво ни очаква. Дори видимо най-елементарните преходи са се превръщали в изпитание.

Затова целта ни е да дадем колкото се може по-ясна представа за маршрута на желаещите да тръгнат по него. За улеснение на този, който качва трак, сме опитали да извадим основните детайли и ще наблегнем на няколко напътствия при съставянето на описанието, за да бъде максимално изчерпателна информацията.

С цел данните да бъдат по-актуални, молим да не се качват тракове, по-стари от 2 години. Благодарим за разбирането.

Качи файл

Разрешени са двата най-често срещани формата за GPS тракове – .gpx и .gdb. Препоръчително е тракът да бъде последователен, а не няколко трака, съединени на случаен принцип (най-често при използване софтуер за автоматично съединяване, който не дава възможност за подредба). Ако е разбъркано, ще опитаме да ги подредим ръчно, но не винаги резултатът е гарантиран.

Добре е, когато GPS тракът съдържа Waypoints на ключови точки от прехода (разклони, вода, места за отдих, хижи, заслони и др.).

Моля, проверете дали маршрутът, за който качвате трак, вече не съществува в Trips Journal.

Наименование на прехода

Най-често наименованието идва от началната и крайната точки (х. Мусала – вр. Мусала). Ако фокусът е върху няколко точки или специфичен подход, е добре да се опишат (х. Мусала – вр. Иречек – вр. Малка Мусала – вр. Мусала). Можете също да сложите пояснение (вр. Вихрен – по северната стена).

Моля, проверите дали такова име вече не съществува в Trips Journal. Ако съществува, опитайте да добавите пояснение.

Описание на прехода

Това е най-важната част от качването на GPS трак! Ако описанието е кратко, неясно или изобщо няма такова, тракът няма да бъде публикуван. Има няколко критерия, които с времето се опитваме да наложим като задължителни при публикуването. Те трябва да се изброят в началото с по няколко думи или изречение, а в течение на статията, ако е нужно, да се опишат по-подробно. Можете да се водите по тази статия.

  • Как се стига до началната точка – дали с пешеходен преход, автомобил или автобус, какво е качеството на пътя и т.н?
  • Маркировка – маркиран ли е? Какъв е цветът и качеството на маркировката? В случай, че няма маркировка, не е добра или пък е само частична, има ли трудности при ориентация и дали има възможност за лутане и изгубване.
  • Вода – има ли вода по маршрута (чешми, потоци и др.)?
  • Терен – какъв е теренът, по който минава маршрута (каменист, почвен, асфалт, черен път, горска пътека и др.)?
  • Открит или предимно сенчест – маршрутът може да върви изцяло през гора или пък по някое голо било, а може да бъде съчетание от двете.
  • Опасности – има ли опасни участъци от маршрута (стръмен склон, опасност от подхлъзване, тясна пътека край пропаст) и дали е подходящ за хора със страх от височини?
  • Особености – дали има нещо по-специфично по маршрута (във влажен сезон да е заблатено или трудно проходимо, възможна среща с опасни диви животни, лавиноопасна зона и др.)

Оттук нататък описанието следва вашия път и предоставя детайли в хода на маршрута. Описвайте важните точки, особено ако не са отбелязани в GPS трака – значими разклони, водоизточници, опасни участъци, особености на терена или маркировката и др. Следвайте последователността на действието. Ако можете, посочвайте времетраенето между важните точки/събития.

Описанието трябва да съдържа поне 200-300 думи и колкото повече информация предоставите, толкова по-добре за тези, които желаят да тръгнат по него. И нещо важно – описвйате разстоянието в часове/минути, а не в километри.

Категория

Понякога е трудно да се направи разлика дали да се запише даден маршрут като екопътека или като пешеходен. Към екопътеки записваме тези, които са официално с такъв статут (обикновено можем да съдим по името). Макар че екопътеката е реално пешеходен маршрут, решихме да я отделим за по голяма яснота.

Сезон

Условията, в които е изминат маршрута. Могат да бъдат летни и зимни. Летните се отнасят за изминаване без снежна покривка, а зимните – за изминаване в снежни условия. Ако смятате, че е подходящ и за други сезони, можете да запишете в описанието.

Област

Географската област, в която е записан трака. Ако е в две или повече области, посочваме областта, в която преобладава. Ако не можете да прецените, за област посочете тази, в която се намира началната точка.

Планина

Планината, в която е записан трака. Ако не е в планина, оставете полето на опция „Няма“. Ако е в няколко планини, изпозлваме тази, в която е предимно. Ако не можете да прецените, за планина посочете тази, в която се намира началната точка.

Дължина

Дължината на маршрута в километри, като ние гледаме да използваме четвъртини ако дължината не е точна (0.25, 0.5, 0.75, 1). Плюс минус 100 метра не е такъв проблем, особено при 10-20-километрови преходи.

Дата на прехода

Датата, на която е изминат прехода. Не е фатално ако не помните точната дата. Плюс минус няколко дни е добре. Траковете не могат да бъдат по-стари от 2 години.

Тип

Дали преходът е еднопосочен или се връща до началната точка. Типът е тясно свързан с времетраенето. Няма нужда да се записва като двупосочен маршрут, който се връща по същия път до началната точка.

Времетраене

Времето, което отнема за изминаването на маршрута, в зависимост от това, което сте записали като тип. Форматът е с двоеточие (5:30). Моля, не пишете времето в двете посоки, ако сте записали еднопосочен.

Опитайте да мислите от гледна точка на средно подготвен човек и без допълнителни забавяния (ако сте имали такива). Ако сте спирали често да снимате или на седянка, редуцирайте малко часовете, за които сте изминали разстоянието. Ако пък сте в отлична физическа форма и освен това сте бързали доста, добавете малко към вашето време.

Времетраене (тип)

Часове или дни. Ако преходът е няколкодневен, няма значение колко часове сте ходили в различните дни. Може първия да са били 6, втория – 8, а третия само 3. Въпреки това, той се смята тридневен, а и от описанието би трябвало да се подразбира.

Качество на маркировката

Има ли, няма ли и в какво състояние се намира тя. Дали ще е с указателни табели, стрелки или туристическа маркировка няма значение, стига да има такава и да е опоменато в описанието. Ако от точка А до точка Б се достига без никакъв шанс за изгубване (по черен път или пътека, да речем), но въпреки това няма ориентировъчни знаци, то записваме, че маркировка няма.

Трудност

Това е доста субективен фактор, но отново се опитайте да го предвидите от гледна точка на средно подготвен човек.

Имайте предвид не само физическия фактор. Ако имате лек и къс маршрут, който обаче не е маркиран и има голям шанс за изгубване, добавете към оценката за трудност. Също така го направете, ако е трудно проходим, ако има опасни участъци, ако теренът е прекалено пресечен и др.

Галерия

Тук можете да качите снимки от вашия преход с една молба от наша страна. Да ги именувате като описание на това, което е на тях, тъй като системата ни не позволява да имаме отделно поле за име на снимката на този етап. Ако на нея имате гледка от Вихрен в северна посока, можете да я именувате gledka-ot-vihren-na-sever.jpg. Благодарим за разбирането.

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.