село Буново – Стъргелската седловина

 • Категория: Пешеходни маршрути
 • Сезон:
 • Област: София Област
 • Планина: Западна Стара планина
 • Начална точка: с.Буново( 42.715612, 23.938141 )
 • Крайна точка: Стъргелска седловина( 42.763862, 23.892944 )
 • Денивелация: 587 м707 м - 1294 м
 • Дължина: 20 км
 • Времетраене: 8 часа
 • Информация: 22.10.2013
 • Източник: bgMountains
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Преходът от село Буново до Стъргелската седловина не е от най приятните, но за ентусиасти планинари е супер. Няма специална маркировка и на много места има възможност от лутане, така че препоръчваме да се използва GPS или да се преминава от доста подготвени и ориентирани хора.

Маршрутът ни води на излизане от селото по пътя, който минава под големия виадукт на ж.п. линията на селото. Пътят е с плавна денивелация по хубав път и продължава 4 км, когато прави 180-градусов завой. Ние обаче продължаваме нагоре, излизайки от него точно на завоя. Така още почти километър, докато стигнем до разклона за вр. Остра. На него не завиваме в посока върха, а продължаваме. След малко трябва да стигнем до една вишка и на разклона след нея придържаме вдясно по пътеката.

На Точка 1 тя се губи до Точка 2, където стъпваме на горски път. Той се движи под билото около 3-4 км, докато стигнем до поречието на река Буновска. По пътя има два ловни заслона, които се намират на няколко метра вляво от пътеката и за тях има пътечки. Също така е добре да се знае, че при Разклон 4 е малко заблатено и има нужда от заобикаляне. При Разклон 5 трябва да се внимава, тъй като трябва да завием наляво, а десния път е по-хубав и има възможност за объркване.

Щом стигнем до Буновска река я прекосяваме и след малко попадаме на нова хубава пътека, която следваме на югозапад, докато стигнем Стъргелската седловина. След това поемаме по малка и трудно проходима пътека от Точка 3 до Точка 4. Препоръчително е да се използва успоредния горски път. Така достигаме до един троен разклон, където най-десния ръкав се явява направо и поемаме по него.

Оттам я караме само направо по билото. На Разклон 8 има вероятност за объркване, тъй като ние сме наляво, а по-хубавият път продължава надясно. За ориентир може да използваме плоския връх срещу нас, който се вижда ясно. Между Точка 5 до Точка 6 от трака вървим отново без път. За ориентир използваме два върха – единият точно на юг, а другият скалист връх леко вдясно. Ако всичко върви наред излизаме на горски път, който след стотина метра се разклонява и ние трябва да завием наляво.

Продължаваме и след известно време излизаме от гората и минаваме на обширна гола местност. Там пътеката се губи за малко но не е проблем, тъй като имаме видимост. След това слизаме малко надолу, за да хванем улея и по него остават около 2.5 км до село Буново, което е най-леката част от прехода.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

село Буново – Етрополска седловина село Буново – връх Етрополска Баба село Буново – връх Остра село Мирково – връх Етрополска Баба село Челопеч – хижа Мургана – село Мирково село Челопеч – връх Челопешка Баба село Бойковец – хижа Рудината Исторически музей – гр. Етрополе

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.