гр.Брезник – вр.Свети Никола

Поради влизане в сила на новите правила за използване на Google Maps, може да има проблем с картата. Молим да ни извините, работим по отстраняването на проблема. Благодарим!

Възникна грешка. Моля опитайте отново. Достъпът до Вашите координати е отказан. Моля, позволете го, презаредете страницата и опитайте отново. Информация за локацията не е налична. Няма връзка или връзката с интернет е много слаба, за да се изпълни заявката. Моля опитайте отново. Неочаквана греша. Моля опитайте отново. Вашият браузър не поддържа тази функция
 • Категория: Пешеходни
 • Сезон:
 • Област: Перник
 • Планина: Вискяр
 • Начална точка: с.Брездник( 42.736950, 22.909962 )
 • Крайна точка: вр.Свети Никола( 42.729223, 22.913649 )
 • Денивелация: 203 м726 м - 929 м
 • Дължина: 8 км
 • Времетраене: 4 часа
 • Информация: 30.01.2010
 • Източник: bgMountains
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0м 0м 0м 0м 0м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Места наблизо

Подробна информация за маршрута

През лятото ориентирането по този маршрут е лесно, тъй като това е лабиринт от обособени пътища от селото към бърдото. През зимата не е много по-различно, но с едно наум, тъй като в източната част туристите могат да се заблудят.

Тръгваме от град Брезник. Първоначално пътят води само направо, като лъкатуши между склоновете на възвишението. На първия по-голям разклон има остър завой наляво, но ние продължаваме направо – в посока запад. Малко след това има отново такъв разклон, при който има широка поляна с беседка, където може човек да отдъхне ако случайно се е изморил. Оттук преходът продължава напред, докато стигнем Брезнишкия манастир. Манастирската чешма, подвластна на студеното време, замръзва, а водата от нея образува разнообразни ледени форми. Първата цел по маршрута се намира пред нас – прочутият Брезнешки минерален извор на “желязна” вода – лековит според местните, но с ужасен вкус на водата.

След кратка почивка на една от беседките в района се отправяме надолу, където този път хващаме ръкава на пътя край поляната. По него вървим доста в права посока и подминаваме няколко разклона, докато не стигнем до подстъпа към върха. Право нагоре достигаме без особени затруднения до самия връх Свети Никола. Ако не сте особено сигурни в способностите си или нямате много планинарски опит е препоръчително да се върнете и да продължите по пътя, където се бяхме се отбили за върха.

Другите могат да прехвърлят възвишението и да слязат по маршрута от другата му страна. Там се продължава само направо, докато не се стигне до по широко голо пространство, където вляво тръгва черен път. След около пет минути вървене по него се ориентираме отново в западна посока, за да се върнем към главния път. След около половин част би трябвало да стигнем до него, където продължаваме направо, тъй като надясно пътят свършва.

След известно лъкатушене достигаме до последната заветна точка – хижа “Брезите”. Това чудесно място е идеално за отмора с вкусна гозба. С малко повече късмет ще има някой, с който да размените по история преди да се отправите на път отново. След това остава единствено слизането надолу. От хижата се следва пътя право напред, по който се стига до първия разклон, който бяхме срещнали в самото начало на прехода. От него надясно и така до селото, където свършва нашата история.

Бележки

 • Нямаме данни за маркировката в участъците извън обособения път.

 • В източната част на Бърдото неопитни туристи могат да се заблудят.

Места наоколо, които да посетите

гр.Брезник – вр.Плешивец – вр.Мечи камък хребет Гребен с.Ракита – вр.Мечи камък с.Гърло – Подземен храм-кладенец село Ребро – връх Любаш с.Гигинци – вр.Тумба с.Неделково – вр.Китка село Брусник – връх Чеканска бука

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.