град Брезник – връх Свети Никола

 • Категория: Пешеходни маршрути
 • Сезон:
 • Област: Перник
 • Планина: Вискяр
 • Начална точка: с.Брездник( 42.736950, 22.909962 )
 • Крайна точка: вр.Свети Никола( 42.729223, 22.913649 )
 • Денивелация: 203 м726 м - 929 м
 • Дължина: 8 км
 • Времетраене: 4 часа
 • Информация: 30.01.2010
 • Източник: bgMountains
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

През лятото ориентирането по този маршрут е лесно, тъй като това е лабиринт от обособени пътища от селото към бърдото. През зимата не е много по-различно, но с едно наум, тъй като в източната част туристите могат да се заблудят.

Тръгваме от град Брезник. Първоначално пътят води само направо, като лъкатуши между склоновете на възвишението. На първия по-голям разклон има остър завой наляво, но ние продължаваме направо – в посока запад. Малко след това има отново такъв разклон, при който има широка поляна с беседка, където може човек да отдъхне ако случайно се е изморил. Оттук преходът продължава напред, докато стигнем Брезнишкия манастир. Манастирската чешма, подвластна на студеното време, замръзва, а водата от нея образува разнообразни ледени форми. Първата цел по маршрута се намира пред нас – прочутият Брезнешки минерален извор на “желязна” вода – лековит според местните, но с ужасен вкус на водата.

След кратка почивка на една от беседките в района се отправяме надолу, където този път хващаме ръкава на пътя край поляната. По него вървим доста в права посока и подминаваме няколко разклона, докато не стигнем до подстъпа към върха. Право нагоре достигаме без особени затруднения до самия връх Свети Никола. Ако не сте особено сигурни в способностите си или нямате много планинарски опит е препоръчително да се върнете и да продължите по пътя, където се бяхме се отбили за върха.

Другите могат да прехвърлят възвишението и да слязат по маршрута от другата му страна. Там се продължава само направо, докато не се стигне до по широко голо пространство, където вляво тръгва черен път. След около пет минути вървене по него се ориентираме отново в западна посока, за да се върнем към главния път. След около половин част би трябвало да стигнем до него, където продължаваме направо, тъй като надясно пътят свършва.

След известно лъкатушене достигаме до последната заветна точка – хижа “Брезите”. Това чудесно място е идеално за отмора с вкусна гозба. С малко повече късмет ще има някой, с който да размените по история преди да се отправите на път отново. След това остава единствено слизането надолу. От хижата се следва пътя право напред, по който се стига до първия разклон, който бяхме срещнали в самото начало на прехода. От него надясно и така до селото, където свършва нашата история.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Бележки

 • Нямаме данни за маркировката в участъците извън обособения път.

 • В източната част на Бърдото неопитни туристи могат да се заблудят.

Интересни места наоколо, които да посетите

град Брезник – връх Плешивец – връх Мечи камък хребет Гребен село Ракита – връх Мечи камък село Гърло – Подземен храм-кладенец село Ребро – връх Любаш – село Лялинци – село Ребро село Ребро – връх Любаш село Гигинци – връх Тумба село Неделково – връх Китка

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.