гр.Брезник – вр.Плешивец – вр.Мечи камък

Възникна грешка. Моля опитайте отново. Достъпът до Вашите координати е отказан. Моля, позволете го, презаредете страницата и опитайте отново. Информация за локацията не е налична. Няма връзка или връзката с интернет е много слаба, за да се изпълни заявката. Моля опитайте отново. Неочаквана греша. Моля опитайте отново. Вашият браузър не поддържа тази функция
 • Категория: Пешеходни
 • Сезон:
 • Област: Перник
 • Планина: Вискяр
 • Начална точка: с.Брезник( 42.739783, 22.910536 )
 • Крайна точка: вр.Мечи Камък( 42.788047, 22.913763 )
 • Денивелация: 337 м755 м - 1092 м
 • Дължина: 13.5 км
 • Времетраене: 5 часа
 • Информация: 06.02.2010
 • Източник: bgMountains
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0м 0м 0м 0м 0м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Връх Мечи Камък е вторият по височина връх на планина Вискяр (1077 м) (според последните проучвания най-висок връх е Чеканска бука (1036 м)) и е сравнително лесен за изкачване. Този трак показва изкачването му от западната страна, тъй като от източна е елементарен – изкачва се за не повече от 2 часа по хубав черен път. Пешеходния маршрут по който ние ще направим изкачването минава по заобиколен път през село Горни Романци, след това изкачва вр. Плешивец и на връщане се отбиваме към западното подножие на Мечи Камък.

Преходът тръгва от град Брезник по междуселския път към Долни Романци. Дотам можем да стигнем и с автомобил, ако не ни се върви и да го използваме като отправна точка за нашето пътуване. Гледаме да не пропуснем първия по-голям разклон надясно, който ще ни отведе до селото, тъй като по време на пътуването нямаше указателна табела. След като влезем в населеното място хващаме първия път наляво към Горни Романци, който също не беше обозначен с табела.

След малко повече от километър път достигаме до крайната махала, където можем да направим избор. Преди едно обрасло в шуми и почти незабележимо мостче тръгва черен път надясно, който ще ни отведе към първенеца на планината. Ако решите, че не желаете дълга обиколка, или не разполагате с много време, може да тръгнете директно натам и да го изкачите набързо. За нашия маршрут това е път на връщане и ние го подминаваме, продължавайки по главния път.

Когато започнем да навлизаме в Горни Романци пътят прави естествена, почти 180 градусова извивка наляво. Още тук може да се поеме по пътека, която ще скъси маршрута към вр. Плешивеца. Ние обаче решихме да го удължим малко. Веднага след този завой следва остра извивка наляво, която води към центъра на селището. Тук обаче преходът ни излиза от пътя вдясно, по едно малко песъчливо възвишение, върху което се едва се различава началото на черен път. Като допълнителен ориентир можем да вземем електрическият стълб, който се издига на самото възвишение.

Оттук започва походът към Плешивеца, който преминава през вр. Божа глава. Именно затова не тръгнахме по пряката пътека, защото тя минава по лек път покрай този връх, а ние търсим разнообразието. След като го превалим се отправяме на север. Спорно е дали това може да се нарече пътека, за това не търсете на всяка цена такава. По-малко от километър вървене трябва да ни отведе до нов главен път в подножието на заветната ни точка, като село Красава остава от лявата ни страна. Оттук остава само да изкачим Плешивец по отъпкана пътека.

След като се насладим на прекрасната гледка, слизаме по същия път и на разклона в подножието хващаме хубавия черен път насреща, който ни отвежда до разклона за вр. Мечи камък след около 2 км преход. Направо от този разклон е върха, а надясно е пътя за Долни Романци, по който се отбиваме до добре поддържана ловна хижа, където може да отдъхнем.

След това почти 2-километрова пътека ни отвежда до една от първите точки на нашия туристически маршрут – обраслото мостче на Долни Романци. Оттук нататък знаем пътя обратно до Брезник. Целия преход не е особено труден и може да бъде една приятна разходка. В двете посоки отнема около 5-6 часа, в зависимост откъде сме тръгнали пеш.

Не забравяй планинската застраховка!Имаш 10% ОТСТЪПКА с промо код TRIPSJOURNAL от застраховка Парана – най-удобната туристическа застраховка!
Активираш, когато ти потрябва, без да ходиш до офиси. Купи ТУК!

Интересни места наоколо, които да посетите

гр.Брезник – вр.Свети Никола хребет Гребен с.Ракита – вр.Мечи камък с.Гърло – Подземен храм-кладенец с. Ребро – вр. Любаш – с. Лялинци – с. Ребро село Ребро – връх Любаш с.Гигинци – вр.Тумба с.Неделково – вр.Китка

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.