хижа Синаница – заслон Спано поле

 • Категория: Пешеходни маршрути
 • Сезон:
 • Област: Благоевград
 • Планина: Пирин
 • Начална точка: х.Синаница( 41.732373, 23.362468 )
 • Крайна точка: з.Спано поле( 41.711448, 23.401455 )
 • Денивелация: 419 м2021 м - 2440 м
 • Дължина: 5 км
 • Времетраене: 2:30 часа
 • Информация: 05.09.2017
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Тук ще опиша туристическия маршрут от хижа Синаница до заслон Спано поле в Пирин. Лично на мен този преход ми хареса изключително много. От един от най-красивите циркуси в планината се спускаме към безкрайните ливади на местността Спано поле, която ни посреща с приказен пейзаж, невероятно спокойствие и чувството за необятен планински простор. Точно по средата на зелената шир криволичи Спанополска река, която допълва картината.

До хижа Синаница се стига пеша по някой от туристическите маршрути, тръгващи от полите на планината или хижите източно от нея, както и от хижа Вихрен – може би най-популярния подход. Преходът е сравнително лек като за Пирин, теренът е предимно мек почвен и не крие опасности. Следва се кафявата туристическа маркировка, която се движи изцяло на открито, но се оглеждайте добре за нея, защото на места пътеки се кръстосват и е лесно да поемете по грешната. Вода има само по средата и в края на маршрута и тя е от реките и потоците, които прекосяваме.

От хижа Синаница тръгваме нагоре към Синанишката порта сред гора от клек. Това е единственото изкачване за целия преход. На места има някои задъхващи участъци, но това е. Стигнем ли до горе, ще различим в далечината нашата цел – заслон Спано поле. Последен поглед назад към Синанишкия циркус и отвесните бели склонове на връх Синаница (2516 м) и Момин връх (2454 м), преди да тръгнем.

Оттук започва слизането, което в началото е по-стръмно, но без особени проблеми. Скоро и последните камънаци свършват. Пътеката бавно слиза по склона от дясната ни страна, като на няколко пъти се вие по него. Времето за слизане зависи от това колко боровинки ще наберете, но принципно би трябвало за по-малко от час да слезете от Синанишката порта до реката, която трябва да прекосите. Има изграден дървен мост, но изглежда доста паянтов. Ако реката позволява, намерете няколко стабилни камъка, по които да прекосите. Край близкото водопадче има няколко.

Малко след това трябва да внимавате доста за разклона с жълтата туристическа маркировка по маршрута за хижа Яне Сандански, че неусетно се тръгва по нея. Има доста ясни табели и камък с огромен маркиран кръстопът, за които да следите. Те ще ви укажат посоката на кафявата туристическа маркировка. Освен нея, вече мяркаме и желоните от зимната колова маркировка. Те се следват по-лесно, защото по някое време лентовата се разрежда повечко.

Има обаче един участък, където можете да ползвате GPS трака, за да откриете по-лесния начин да прекосите следващата рекичка. Именно когато коловете започнат да слизат към нея, е хубаво да се отклоните вляво, защото мястото, където те прекосяват реката е доста мочурливо. Така беше в началото на септември, когато водите вече са отцедени. Предполагам предходните месеци е доста по-неприятно. Вляво, където е била навремето маркировката (гледано по карта), поточето е доста тясно и нямаше такива проблеми.

Иззад отсрещния хълм е заслон Спано поле. Пристъпваме към красивите „гъбки“ за заслужена почивка. Има доста маршрути за продължение на прехода в Пирин – към хижа Яне Сандански, към хижа Беговица (Каменица), към заслон Тевно езеро, към хижа Вихрен, изкачване на Башлийски чукар (2683 м) и Бъндеришки чукар (2738 м) и др.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

заслон Спано поле – заслон Тевно езеро (през Чаирските езера) Връх Вихрен – Пирин хижа Вихрен – връх Вихрен (през Джамджиевия ръб) хижа Вихрен – Кончето – връх Бански суходол хижа Вихрен – заслон Тевно Езеро хижа Вихрен – връх Кутело хижа Вихрен – връх Вихрен (през Казаните) хижа Вихрен – вр. Муратов връх

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.