хижа Беговица (Каменица) – връх Каменица

Поради влизане в сила на новите правила за използване на Google Maps, може да има проблем с картата. Молим да ни извините, работим по отстраняването на проблема. Благодарим!

Възникна грешка. Моля опитайте отново. Достъпът до Вашите координати е отказан. Моля, позволете го, презаредете страницата и опитайте отново. Информация за локацията не е налична. Няма връзка или връзката с интернет е много слаба, за да се изпълни заявката. Моля опитайте отново. Неочаквана греша. Моля опитайте отново. Вашият браузър не поддържа тази функция
 • Категория: Пешеходни
 • Сезон:
 • Област: Благоевград
 • Планина: Пирин
 • Начална точка: х.Беговица( 41.673693, 23.427545 )
 • Крайна точка: вр.Каменица( 41.684719, 23.488892 )
 • Денивелация: 983 м1839 м - 2822 м
 • Дължина: 6 км
 • Времетраене: 3 часа
 • Информация: 05.07.2012
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0м 0м 0м 0м 0м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Места наблизо

Подробна информация за маршрута

Маршрутът от хижа Беговица (Каменица) до връх Каменица (2822 м) преминава през едно от най-удобните места за изкачване на върха – Беговишкия превал (Кози превал). По-голяма част от изкачването е по постоянен полегат наклон, но малко след разклона за хижа Пирин на места има по-стръмни, но все пак безопасни наклони, до края на прехода. Почти през цялото време се движим край река Беговица, което ни оставя спокойни за водата по маршрута. В началото се върви през гора, но постепенно тя оредява и отстъпва място на голите скали на Пирин. Маркировката е синя до Беговишкия превал, където се отделяме от нея за изкачването на върха.

Тръгваме от хижа Беговица по синята марка, която се движи на изток заедно с жълтата и коловата. Пътеката е широка и ясна. След горската пътека излизаме на обширни зелени пасища, които от време на време се редуват с каменисти участъци. Изминаваме почти половината път до разклона за хижа Пирин (Разклон 3). Там маркировките се разделят и ние оставаме по синята и коловете към заслон Тевно езеро. Отдясно оставяме върховете Куклите (2686 м), Бегова капа (2477 м), Зъбът (2686 м) и Яловарника (2765 м). Така спокойно достигаме до Разклон 5, откъдето се отделяме към вр. Каменица.

Тръгваме нагоре към премката. Очаква ни последния километър и започваме да усещаме разликата в наклона. Бавно и славно я караме по каменистата пътека, подминаваме Горно Беговишко езеро и се изкачваме до седловината, от която следва атаката на Каменица. Това са и най-стръмните части от маршрута.

Места наоколо, които да посетите

м.Туричка Черква – вр.Каменица заслон Спано поле – заслон Тевно езеро (през Чаирските езера) заслон Тевно езеро – връх Джангал заслон Тевно езеро – връх Каменица (през връх Малка Каменица) заслон Тевно езеро – връх Каменица (през Беговишки превал) хижа Синаница – заслон Спано поле хижа Вихрен – връх Вихрен (през Джамджиевия ръб) хижа Вихрен – заслон Тевно Езеро (през връх Бъндеришки чукар)

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.