хижа Алеко – връх Черни връх – пряк

Възникна грешка. Моля опитайте отново. Достъпът до Вашите координати е отказан. Моля, позволете го, презаредете страницата и опитайте отново. Информация за локацията не е налична. Няма връзка или връзката с интернет е много слаба, за да се изпълни заявката. Моля опитайте отново. Неочаквана греша. Моля опитайте отново. Вашият браузър не поддържа тази функция
 • Категория: Пешеходни
 • Сезон:
 • Област: София Град
 • Планина: Витоша
 • Начална точка: х.Алеко( 42.582303, 23.292234 )
 • Крайна точка: вр.Черни връх( 42.563751, 23.278356 )
 • Денивелация: 482 м1808 м - 2290 м
 • Дължина: 2.5 км
 • Времетраене: 1:15 часа
 • Информация: 01.11.2015
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0м 0м 0м 0м 0м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Черни връх се намира само на няколко километра от София и това му помага да бъде, може би, най-изкачваният връх в България. Също така, преходът до горе е сравнително лесен, особено ако тръгнем от х. Морени. В случая избираме за отправна точка х. Алеко. Оттук пътеката е малко по-кратка, но за сметка на трудността. В този лог ще вървим напряко и възможно най-направо, за да съкратим около половин километър и да не криволичим заедно с по-леките пътеки.

Тръгваме от хижата нагоре. Тук, както споменахме, няма да следваме пътеката и маркировката, а ще я караме направо. Въпреки, че не е основния маршрут и преките пътеки са добре отъпкани и лесно забележими. Разликата е, че натоварването е една идея по-голямо и човек по-лесно се измаря. На няколко места трябва да се направят по-големи разкрачи и има няколко отвеса (ако може да се нарекат така), но като цяло не е сложно и единственото, което е нужно е издръжливост.

По този маршрут пестим едни 15 – 20 мин. ако физическата форма ни позволява, докато стигнем до полуразрушения заслон. Оттам, пътят е еднакъв с основната пътека. Достигаме разклона с коловата маркировка и тръгваме по нея по правия широк път. На първия му завой излизаме от него и тръгваме нагоре по морените. В този лог си проличава защо първата част е смятана за по-трудоемката. След бързото изкачване, това изглежда наистина по-леко.

Около 20 – 30 мин. след излизането от пътя сме на върха и в края на нашия преход. Няма нужда да споменаваме какви красиви гледки се откриват от всички страни. Чайната е отворена в събота и неделя, така че, ако сте избрали някой от тези дни, може да хапнете нещо в бързината и да изпиете един горещ чай.

Не забравяй планинската застраховка!Имаш 10% ОТСТЪПКА с промо код TRIPSJOURNAL от застраховка Парана – най-удобната туристическа застраховка!
Активираш, когато ти потрябва, без да ходиш до офиси. Купи ТУК!

Интересни места наоколо, които да посетите

хижа Алеко – връх Черни връх Хижа Алеко – Витоша хижа Алеко – връх Камен дел х. Алеко – вр. Камен дел – х. Момина скала – Боянски водопад – Боянско езеро – кв. Бояна хижа Алеко – хижа Момина скала хотел Морени – връх Черни връх Черни връх – Витоша хижа Кумата – вр. Черни връх (зимен)

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.