Екопътека „Просечен камик“

 • Категория: Екопътеки
 • Сезон:
 • Област: Враца
 • Планина: Западна Стара планина
 • Начална точка: с. Лютиброд( 43.102137, 23.626323 )
 • Крайна точка: гара Черепиш( 43.092753, 23.617286 )
 • Денивелация: 249 м282 м - 531 м
 • Дължина: 3.25 км
 • Времетраене: 2 часа
 • Информация: 06.05.2022
 • Източник: Blacky
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Екопътека „Просечен камик“ се намира в Искърското дефиле, в района на Черепишките скали. Пътеката свързва село Лютиброд и Черепишкия манастир, като предлага изключително панорамни гледки към Врачански Балкан и река Искър. Според туристическите табели се изминава за два часа, но на нас ни отне повече, защото спирахме често да се дивим на гледките и да снимаме, и снимаме, и снимаме… Екопътеката е много добър вариант за еднодневна разходка около София.

Най-важното за екопътека „Просечен камик“

 • Началната точка е село Лютиброд, на главния път по Искърския пролом. Освен автомобил, ЖП трансопортът също е удобен вариант. Има ЖП гари на 2 км от началната точка в Лютиброд и на 1 км от крайната точка Черепиш. Трябва да имаме предвид, че до гарата в Черепиш се върви покрай шосето и се минава през кратък тунел по главния път през пролома.
 • Питейна вода няма.
 • Теренът е разнообразен – на места почвен, на места скалист.
 • Открит/сенчест – гористите и откритите местности се редуват горе-долу поравно.
 • Опасни участъци може да се каже, че има. Това са по-скоро стръмни места, на които трябва да се внимава и които ще опиша по-долу.
 • Имайте предвид, че засега пътеката не е свързана с Черепишкия манастир от съображения за сигурност, по молба на игумена. До него трябва да се заобиколи по главния път към гарата, което отнема около 30 минути.

Въпреки че е дефинирана като екопътека, не липсва и леко екстремният елемент на сериозни (за средностатистическия турист) стръмнини, така че не я подценявайте – задължителни са туристическите обувки и дори щеки (които ние не взехме). Стръмната част е от страната на Черепишкия манастир. Ако се страхувате от височини или сте с малки деца, може да стигнете до склона, докъдето е като разходка в парка. Така ще сте видели всички прекрасни гледки, а до Черепишкия манастир може да стигнете и с автомобила, и с влака.

От Лютиброд до разклона за Черепишкия манастир

Тръгваме по екопътека „Просечен камик“ от най-горния югозападен край на село Лютиброд. Пътеката е леко задъхваща и след 15-ина минути ни отвежда до самия Просечен камик, като буквално сме В него. В ниското се вижда Лютиброд, реката, влаковата линия, тунелите, Ритлите отсреща… страхотна красота.

След още 10-ина минути достигаме следващата ни цел Шишманово кале – някогашна крепост, защитаваща района. Историята ѝ е разказана в подробна туристическа табела. От върха на калето се откриват още страхотни панорами във всяка посока.

Пътеката след това променя облика си – върви ту през гора, ту на открито. Гледките продължават да спират дъха ни. Снима се постоянно и така неусетно след 40-45 минути стигаме до малка полянка с указателни табели за Лютиброд и Черепишки мнастир. Дотук с лесната част.

Спускането до Черепишкия манастир

Продължението на екопътека „Просечен камик“ е стръмно надолу. Първоначално се движим по гол скалист склон. Тук вече трябва концентрация и стабилни обувки – проверявайте камъните дали не се клатят или пързалят. Следете маркировката – пътеката прави няколко завоя, следвайки терена и завоите на Искър – на места трябва да се търси сред храстите и ниските дръвчета, но винаги е там, не я губете от поглед.

След близо половин час, горе-долу по средата на склона, навлизаме в гориста местност, където теренът е почвен и може да е кален, ако е валяло скоро. Наклонът намалява, но съвсем малко. Бавно и предпазливо преминаваме и този участък за около половин час. Излизаме на обособена панорамна площадка, която се пада над Черепишкия манастир и гледката е невероятна. Оттам евентуално пътеката ще се спуска директно до него в бъдеще. Но засега трябва да продължим в другата посока, където след 1-2 минутки излизаме при тунела над пътя по Искърското дефиле. Тук има уширение на пътя, където може да паркирате, ако изберете Черепиш за начална точка.

Оттук може да повървите до Черепишкия манастир по шосето, по което се минава през кратък тунел. Табелата за екопътека „Просечен камък“ в този ѝ край е пред самия манастир. Препоръчваме посещение и там. Мястото е много приятно, има си история, както и кът на Вазов, който го е посещавал неколкократно. След това може да хванете влака или, като нас, да се върнете по същия път. Отново – не подценявайте стръмнината, изкачването изисква също толкова внимание, колкото и слизането. И вероятно ще удължи времето за изминаване на екопътеката.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

Връх Околчица Екопътека „Боров камък“ (Врачанска екопътека) Къща музей „Димитраки Хаджитошев“ Къща музей „Иван Замбин“ Етнографско-възрожденски комплекс „Св. Софроний Врачански“ Училище „Възнесение“ Къща музей „Григорий Найденов“ Цървка „Св. Възнесение“

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.