Екопътека „Пътека на здравето“ (град Банкя)

 • Категория: Екопътеки
 • Сезон:
 • Област: София Град
 • Планина: Люлин
 • Начална точка: гр. Банкя( 42.701577, 23.145121 )
 • Крайна точка: гр. Банкя( 42.701577, 23.145121 )
 • Денивелация: 122 м664 м - 786 м
 • Дължина: 5.5 км
 • Времетраене: 1:45 часа
 • Информация: 24.02.2024
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Екопътека „Пътека на здравето“ в Банкя е любима дестинация за разходка на много столичани. Местността е хубава (макар да не личи много по снимките, понеже са правени февруари) и маршрутите са доста леки, подходящи дори за деца. Това има своите минуси – през почивните дни гъмжи от народ, затова е най-приятно да се изминава през седмицата. Непосредствената близост до столицата го прави един от най-популярните маршрути около София.

Маршрути на екопътека „Пътека на здравето“ в Банкя

Екопътека „Пътека на здравето“ в Банкя има четири маршрута, изброени по-долу. Този, който описвам в статията, е вторият по дължина – с черната маркировка.

 • Син (6.4 км) – най-дългият от всички. Споделя почти същия маршрут като черния, с разликата, че 1/4 от синия слиза през града и особено последният километър е сред трафика на супер оживена улица в центъра.
 • Черен (5.5 км) – лично според мен е най-добрият вариант от всички и като дължина, и като натоварване, но преди всичко отговаря най-точно на определението „екопътека“. Вместо по улиците на града, той се спуска до началната точка през гората. Затова описвам него.
 • Червен (1.7 км) – почти без натоварване, подходящ за всякакви хора и малки деца. Той е може би най-пренаселеният от всички. Минава покрай занемарената Резиденция Банкя.
 • Зелен (1 км) – най-краткият от всички, който изминава първите 500 метра и буквално се връща по успоредна пътека (която се вижда от първата). Вероятно е подходящ дори за току проходили деца.

В tripsjournal.com е описан и още един маршрут по екопътека „Пътека на здравето“ в Банкя, който не е маркиран, но е често използван, защото е по-кратък. На картата разликата изглежда сериозна, но реално са едва 300 метра. Ето линк и към него.

Най-важното за маршрутите

 • Началната точка на всичките маршрути една и е почти в центъра на град Банкя. До нея се достига с автомобил, автобус (42, 44, 47 и 49) или влак. Ако пътувате с автобус или влак, от спирките до пътеката са около 600 метра.
 • Маркировката не е стандартна лентова, а специфична за екопътека „Пътека на здравето“ – табели във формата на стрелки със съответния цвят. Всички маршрути са добре маркирани, но често липсва някоя и друга табела.
 • Питейна вода има само в центъра на Банкя.
 • Теренът е разнообразен – почвен, асфалт, каменист.
 • Открит/сенчест – половината маршрут е през гора, а другата половина е на открито.
 • Опасни участъци няма.

Имайте предвид, че има „Пътека на здравето“ и в село Кладница, да не ги oбъркате.

По екопътека „Пътека на здравето“ в Банкя

Следваме черния маршрут на екопътеката. Тръгваме от арката с надпис „Пътека на здравето“ по широка пътека почти без наклон в иглолистната гора. Почти веднага тя се разделя и макар двете разклонения да вървят успоредно, ние избираме лявото. След около 500 метра се събират, където зеленият маршрут се връща. Ние продължаваме напред, отново по левия ръкав на пътеката. След още 300-400 метра има отклонение вдясно, където завива червения маршрут. Дотук сме за около 15 минути. Ние сме напред, където пътеката продължава да се вие из гората и много плавно да се изкачва нагоре. Оттук насетне остават само двата маршрута син и черен задълго.

След още половин час излизаме на асфалтов път край квартал Градоман. Поемаме надясно към съседния квартал Михайлово. След около 15 минути подминаваме язовир Михайлово (който не се вижда от пътя отляво) и табелка ни сочи отклонение вдясно през обширната поляна на Бански рид (и преди това има едно такова, което съкращава маршрута). Оттук вече само се спускаме, макар и едва доловимо. Този черен път в един момент се слива с пътека, която заобикаля рида и постепенно навлиза в урбанизирана местност след около 20 минути.

Точно след като стъпим на асфалт, пътят заобикаля няколко къщи и излиза на разклон край лъскаво частно училище. Тук синият и черният маршрути се разделят. Важно да не продължим по инерция по пътя, а да завием надясно, където сочи черната стрелка. Почти веднага пътеката прави завой вляво и отново навлиза в гора. Има една табела за внимание, но не се стряскайте, няма нищо опасно. Малко по-напред има 20 по-наклонени метра и дори има стълбички, които по мое мнение са по-голямата опасност. Съвсем скоро след това достигаме до паркинга на екопътека „Пътека на здравето“ в Банкя.

Червеният маршрут накратко

Предвид че е най-популярният от всички четири маршрута на екопътека „Пътека на здравето“, ще опиша накратко и червения, ако решите да минете него. Както споменах по-горе, 15 минути след началото на екопътеката има отбивка вдясно. Слиза се по стълбички до малка поляна на 20 метра (ако сте следвали десните разклонения, ще сте на поляната). Ясно личи как основният път продължава нагоре. След 2-3 минутки излиза на асфалтова пътека, където надясно червеният маршрут затваря кръга. Минава покрай старата Резиденция Банкя и се извива надолу, докато стигне до паркинга.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

Екопътека „Пътека на здравето (град Банкя, среден кръг) град Банкя – кв. Княжево кв. Суходол – параклис „Вси Светии“ местност Бонсови поляни – връх Дупевица местност Бонсови поляни – параклис „Вси Светии“ местност Бонсови поляни – връх Дупевица (през Горнобански манастир) кв. Княжево – връх Дупевица (кръгов) кв. Княжево – връх Дупевица

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.